1A Guerra Mundial

Páginas: 6 (1289 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
1. Causes de la guerra
1.1 La rivalitat entre les grans potències europees
Les relacions entre França i Alemanya van ser molt tenses per les reivindicacions territorials sobre els territoris d’Alsàcia i Lorena.
Les rivalitats econòmiques també van generar un clima d’enfrontament. El Regne Unit i Alemanya (els dos estats amb més desenvolupament industrial i amb més activitat comercial) sovintvan provocar rivalitats en la batalla econòmica per aconseguir nous mercats.
Alemanya considerava que per mantenir i augmentar el seu ràpid desenvolupament industrial necessitava estendre’s per nous mercats i aconseguir colònies on pogués col·locar les manufactures que produïa. El Regne Unit veia l’expansionisme alemany com una amenaça al seu imperi colonial i a la seva hegemonia comercial; unpunt important de la desconfiança del Regne Unit era la política naval germànica(tenia per objectiu crear una poderosa marina de guerra equiparable a la britànica). Per totes aquestes raons, el Regne Unit va abandonar el seu aïllament tradicional i va buscar l’aliança amb França.
1.2 La formació dels blocs i la cursa d’armaments
La Triple Aliança(formada per Alemanya, Austria-Hongria i Itàlia)havia estat creada per Bismark i tenia un caràcter defensiu.
La Triple Entesa(formada per França, Rússia i RU) es va constituir mitjançant un conjunt d’acords:
* França i Rússia firmaven un pacte militar segons el qual es comprometien a mobilitzar les tropes respectives en cas de ser atacades per un dels membres de la Triple Aliança.
* Es firma l’Entente Cordiale entre el RU i França, en laqual França renunciava a les ambicions que tenia sobre Egipte a canvi del suport britànic a la seva aspiració d’establir un protectorat sobre el Marroc.
* L’Imperi rus es va adherir a aquesta aliança i es va formar la Triple Entesa.
La cursa d’armaments va consistir en que els exèrcits de totes les potències europees, excepte el RU, van doblar els efectius de terra i mar. També es va establirel servei militar obligatori i es va millorar molt la tecnologia armamentística.
Alemanya va prendre la iniciativa, que es va concretar en la votació de noves lleis militars. França va actuar aprovant una nova llei militar. La reacció russa va ser més lenta però el seu pla de reorganització de l’exèrcit li va permetre augmentar més que les altres dues potències.
Aquesta cursa d’armaments vacausar inquietud en l’opinió pública. A França i Alemanya, les lligues nacionalistes van posar en marxa una campanya de propaganda d’exaltació bèl·lica, però només van aconseguir arrossegar una minoria de partidaris de la confrontació bèl·lica.
1.3 Els enfrontaments colonials: les crisis marroquines
Van renéixer els enfrontaments imperialistes. L’escenari va ser el Marroc i el país protagonistaAlemanya.
La primera crisi marroquina es va produir perquè Alemanya es va negar a acceptar l’acord que hi havia hagut entre França i el RU de repartir aquest territori entre Espanya i França, perquè considerava que era perjudicial pels seus interessos colonials al nord d’Àfrica. La independència del Marroc i el desembarcament de l’emperador Guillem II a Tànger van originar una crisi internacionalmolt greu.
La conferència d’Algesires del 1906 es va fer per evitar una guerra a Europa. El resultat de la crisi va ser favorable a França, que va sortir enfortida de la seva aliança amb el RU(Entente Cordiale).
Anys més tard, es va produir un altre cop l’enfrontament per la qüestió del Marroc, cosa que va produir una nova tensió política, coneguda com la crisi d’Agadir. L’ocupació de Fes per lestropes franceses va ser considerada per Alemanya com una violació del tractar d’Algesires, i això va motivar a obrir una nova negociació per forçar França a cedir-li el Congo a canvi de la plena llibertat d’acció al Marroc.
La solució d’aquesta segona crisi marroquina va decebre Alemanya, perquè, lluny de debilitar l’Entente Cordiale , aquesta aliança va mostrar la seva solidesa.
1.4 La crisi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 1A guerra mundial
  • 1A Guerra Mundial
  • 1a Guerra Mundial
  • 1A Guerra Mundial
  • 1a Guerra Mundial
  • Armas de la 1a guerra mundial
  • La 1A Guerra Mundial
  • 1A guerra mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS