ADN I BIOTECNOLOGIA

Páginas: 7 (1602 palabras) Publicado: 17 de junio de 2013
BIOLOGIA: ADN I BIOTECNOLOGIA
1.L’ADN és la clau de la vida
L’ADN (àcid desoxiribonucleic) és la biomolècula que emmagatzema la informació genètica de la cèl·lula. Es troba al nucli de la cèl·lula. Està format per la unió de nucleòtids (Adenina, Timina, Guanina, Citosina). Els nucleòtids es formen per la unió d’un monosacàrid, l’àcid fosfòric i una base nitrogenada.
L’ADN està format per unacadena de nucleòtids enrotllades entre si (doble hèlix). Les cadenes s’uneixen per mitjà d’enllaços (A-T) I (C-G). Les cadenes són complementaries (interactuen). Va ser descoberta per Watson i Crick el 1953. La seqüència de nucleòtids és l’ordre com es disposen els nucleòtids.
Abans de cada divisió cel·lular, la cèl·lula fa una copia exacta del seu ADN, per repartir la informació entre lescèl·lules filles (duplicació o replicació). Es produeix al nucli.
• La doble hèlix s’obre i les cadenes se separen.
• Els nucleòtids lliures s’uneixen als nucleòtids per mitjà d’enllaços.
• Els nous nucleòtids s’uneixen i donen lloc a noves cadenes d’ADN.

2.ADN, gens i proteïnes
El genotip és el conjunt de gens de l’individu. Un gen és un segment d’ADN que conté la informació genètica per produiruna proteïna. Les proteïnes són biomolècules formades per la unió d’aminoàcids. La seqüència en què s’uneixen els aminoàcids determina el tipus de proteïna. Fabricació de proteïnes:
La seqüència de nucleòtids d’un gen determinat de l’ADN es copia en una molècula d’ARN missatger (transcripció). L’ARN viatja al citoplasma, on serveix de motlle perquè els ribosomes sintetitzin la proteïna(traducció).
L’ARNm (àcid ribonucleic missatger) és una cadena simple que conté ribosa i una seqüència de bases complementària a la de l’ADN, en la qual la timina (T) se substitueix per uracil (U).
El codi genètic és un conjunt de regles que relacionen la seqüència de nucleòtids de l’ADN amb la seqüència d’aminoàcids d’una proteïna. Cada grup de 3 nucleòtids s’anomena triplet.

3.Les mutacions
Lesmutacions són canvis en l’ADN de les cèl·lules que es produeixen espontàniament i a l’atzar en qualsevol cèl·lula. Les mutacions poden augmentar a causa de l’acció de certs agents mutàgens (com les radiacions, algunes substàncies químiques i certs contaminants ambientals.
Les mutacions somàtiques causen alteracions o malalties a l’individu que les posseeix, però no són heretables. Les mutacionsgerminals pot ser que no es manifestin en l’individu en què s’originen, però són heretables.
Les mutacions gèniques són canvis en la seqüència dels nucleòtids de l’ADN que afecten l’estructura d’un gen. La majoria són errors produïts durant el procés de duplicació de l’ADN. Cada vegada les nostres cèl·lules tenen més mutacions.

4. La biotecnologia
La biotecnologia és el conjunt de tècniques oprocessos aplicats en organismes vius o biomolècules per obtenir productes d’interès per a les persones, la indústria o el medi ambient. Va començar fa més de 8000 anys amb el desenvolupament dels processos de fermentació i amb l'ús de la millora genètica per produir cultius i bestiar millorats.
L’enginyeria genètica és el conjunt de tècniques que ens permeten transferir ADN d’un organisme a un altreper millorar les seves propietats o per obtenir productes d’interès. Permet transferir gens aïllats en comptes de genomes sencers, a més, aquesta transferència es pot fer entre organismes de diferents espècies.
El gen que es transfereix d’un organisme a un altre s’anomena transgèn. Els organismes obtinguts per enginyeria genètica s’anomenen organismes modificats genèticament. L’ADN que contéfragments d’ADN d’origen divers s’anomena ADN recombinant.

5. Aplicacions de la biotecnologia (I)
1- PRODUCCIÓ DE MEDICAMENTS
Molts dels medicaments que es produeixen actualment es fan per enginyeria genètica:
- Els antibiòtics són substàncies químiques produïdes per fongs o bacteris, que impedeixen la multiplicació i el desenvolupament de certs microorganismes, principalment bacteris....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ADN i la biotecnologia
  • ADN y Biotecnología
  • ADN y Biotecnología
  • MICROINYECCIONES EN EL ADN Y BIOTECNOLOGIA
  • Biotecnologia y ADN recombinante
  • Biotecnología i societat
  • Genètica I Biotecnologia
  • Biotecnologia i reproducció

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS