Aerosoles

Páginas: 21 (5096 palabras) Publicado: 22 de abril de 2011
Fonaments de Química Ambiental (4832)

Autor:
Víctor López Rechac

AEROSOLS
Carecterístiques i Efectes

[pic]

Curs 2010-2011

Índex

Introducció --------------------------------------------------------------------------------pàg. 3

Classificació dels aerosols-----------------------------------------------------------pàg. 4

Distribució Física dels Aerosols --------------------------------------------------pàg. 9
Distribució global
Temps de residència
Distribució de les partícules en funció del tamany
Distribució Vertical

Aerosols i Medi Ambient -----------------------------------------------------------pàg. 16
Efectes sobre el clima
Efectessobre la salut
Equips de control d’aerosols

Bibliografia ------------------------------------------------------------------------------pàg. 23

Introducció

Els aerosols atmosfèrics, també anomenats material particulat PM, de l’anglès “particulate matter”, són el conjunt de partícules sòlides i líquides que es troben en suspensió en l’atmosfera. El tamany d’aquestes partícules oscil·laentre valors màxims pròxims a un mil·límetre i valors mínims de l’ordre de 2 nanòmetres, corresponents a l’agregació d’unes poques molècules. La composició química també es molt diversa, ja que abarca des de composts inorgànics (com sals, carbó, òxids...) a agregats orgànics complexes com pol·len, éssers unicel·lulars, virus...
Tot i que la major part dels aerosols tenen un origen natural,també n’hi ha una gran quantitat que són conseqüència de l’activitat de l’esser humà.
La quantitat total d'aerosols que es troben en suspensió en l'aire varia des de menys d'1 μg/m3, valor que s'observa sobre els casquets polars o a la troposfera oceànica lliure, fins 1000μg/m3 a les tempestes de sorra o en els fums carregats de cendra dels incendis forestals.

En aquest treball s’estudienels aerosols en relació a la seva naturalesa i composició química, així com la seva distribució al en l’atmosfera. Finalment es fa un breu estudi del impacte ambiental que causen i dels efectes adversos que poden causar sobre els essers humans.

Classificació dels aerosols

Els criteris de classificació dels aerosols poden ser molt diversos. En un principi cal distingir entre aerosolsprimaris i aerosols secundaris. Els aerosols primaris són els que són emesos a la atmosfera directament en forma liquida o sòlida, com es el cas de la majoria aerosols minerals. En canvi, els aerosols secundaris són aquells que es formen en l’atmosfera com a conseqüència d’una transformació química o física d’uns precursors que es troben en fase gas. De igual forma cal fer una distinció entre elsaerosols que són d’origen natural, que són els més abundants en l’atmosfera; i els que són d’origen antropogènic.

Una manera de classificar el particulat atmosfèric és funció del mètode o procés físic o químic en que es generen, així es poden distingir:
Partícules sòlides formades per desintegració mecànica (trituració, aixafament, demolició, explosió, polvorització, etc.); aquestess'anomenen pols (en anglès "dust")
Partícules sòlides produïdes per reaccions físico-químiques (combustió, sublimació i destil·lació); aquestes partícules són anomenades emanació o calitja (en anglès "fume" o "haze")
Partícules visibles resultants d'una combustió incompleta, aquestes són anomenades fum (en anglès "Smoke")
Partícules líquides produïdes per desintegració mecànica(atomització, esprai, etc.) o per condensació d'algun vapor; són anomenades boirina o broma (en anglès "mist" o "fog")
També pot haver-hi una barreja o combinació de fum i boira que en anglès es coneix amb el nom de "smog". Aquest últim es pot generar per un procés fotoquímic i és característic en la contaminació de les grans ciutats.

La mida de les partícules es un propietat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • los aerosoles
  • Aerosoles
  • Aerosoloes
  • Aerosol
  • Aerosoles
  • Aerosol
  • Aerosol
  • AEROSOLES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS