aigues encantades

Páginas: 5 (1130 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014
Contingut de l'obra:

El relat transcorre en un poble greument endarrerit i exageradament tradicional pels voltants dels principis del segle XX, on un foraster arriba al poble a recomanar-los que utilitzin l'aigua d'uns gorgs per afrontar la forta sequera. Però la gent del poble es molt fanàtica encara pel fet de la llunyania de les ciutats, i per tant la incomunicació a la modernitat , elprogrés i la ciència. Gràcies a algunes persones del poble es fa una reunió on es deixa parlar al foraster. En el seu discurs esmenta incompetències entre la religió i els seus propòsits i la gent se li comença a posar en contra. Una casualitat fa que comenci a ploure, i la gent es creu que és un miracle com a prova de que no han d'escoltar al pobre foraster. Per aquesta raó acabaran fent fora alforaster a pedrades.

El títol (Aigües encantades) es refereix a uns gorgs que hi ha a prop del poble on hi ha aigua subterrània que segons una llegenda està encantada i seria sacrilegi utilitzar-la. Sobre la utilització d'aquesta font rica en aigua sorgeixen tots els problemes i discussions que enfrontaran la religió i la tradicionalitat amb el saber i la ciència, i alhora separa clarament lesclasses socials en dues parts: els rics aniran en contra del progrés i els pobres a favor (a part de la massa que forma el poble que al no tenir cultura és conformista i tradicionalista a part de massa devota amb el catolicisme. També deixa a l'estacada la penosa situació de la figura de la dona en aquella època, que es considerava sempre en segon lloc respecte a l'home i la dona no tenia ni dret nivot i només servia per netejar, criar els fills... i tots els seus tòpics masclistes pertinents. També s'ha de denotar la presència de revolucions en les noves generacions que sorgien a l'època, a l'obra representades amb la figura de Cecília, la protagonista: Cecília és la filla del cacic del poble, un home important i més o menys adinerat jove, és magre i pàl·lida, morena, nerviosa, petita,intel·ligent i bonica amb pensaments una mica rebels, per aquesta raó admira el seu vell amic, el foraster, i n'està enamorada. Amat, cacic del poble i pare de Cecília és un home molt conservador i dominant que està frustrat per la reveldia de la seva filla que no pot redreçar de cap manera per més que ho intenti. El foraster és amic de la Cecília, la va conèixer a la ciutat on ella estudiava, i és unenginyer altament culturitzat i contrari al fanatisme i a la tradició. És un amant de la natura encara que amb la seva saviduria la pogui, en certa manera i amb il·limitades limitacions, controlar. El Mossèn és, com és lògic, molt religiós i conservador, per tant, contrari al foraster, i farà tot el possible perquè la gent se li giri en contra i dirà que la pluja és un miracle perquè no s'elcreguin. El rector també és un home amb diners i és contrari als canvis. En Romanill, al igual que el republicà Bartomeu, és un pastor que te uns ferms ideals i els defensarà encara que se li giri tot el poble en contra. Està a favor, no de fer el que diu el foraster, si més no d'escoltar el que vol dir l'enginyer i de fer reformes. La Juliana és la mare de la Cecília i la muller de l'Amat, però ellanomés es preocupa per les coses de casa apartant-se de l'assumpte del poble. En Joan adopta un paper de moderador just en la conversa a casa d'en Romanill. És just i respectuós, i sap fer-se entendre. En Manso és un personatge amb una escassa economia que és un carlí pel fet que el seu pare va lluitar a la guerra carlina i perquè sempre s'ha estat carlí a casa seva. En un principi recolza alforaster, però al final sucumbeix a la creença de que la pluja és un miracle (“AMAT: Un miracle!”).

L'única funció del narrador és d'escriure un escenari o explicar fets que no diuen els personatges com pot ser una veu llunyana, enfadada, alegre... (“AMAT: Sentiu el nostre Déu com ve? (des de lluny)”): els efectes sonors.

Estructura:

L'estructura d'Aigües encantades” és molt senzilla, ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aigües encantades
  • Aigues Encantades
  • propostes de treball aigues encantades
  • Comentari Aigües Encantades
  • Aigües Encantades
  • Aigües Encantades
  • resumen de aigues encantades
  • Aigües Encantades

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS