Altruismo

Páginas: 38 (9366 palabras) Publicado: 7 de enero de 2011
o 1- -------------------------------------------------
Explicar els conceptes de les actituds o conductes de què es tracta

Els primers indicis de l’aparició del terme de conducta prosocial van sorgir a partir de la historia que a continuació detallarem:
Durant la matinada del dia 13 de març a la ciutat de Nova York, al voltant de les tres de la matinada Catherine Genovese (Kitty) tornava acasa en cotxe i quan el va aparcar, va ser assaltada i apunyalada per un home, alhora que ella cridava i demanava auxili de manera que va ser escoltada (segons es va comprovar més tard), per diversos veïns del carrer on es van desenvolupar els fets. Davant els crits de Kitty, una persona va treure el cap per la finestra de casa seva i va cridar "Deixi a aquesta noia!". La intervenció d'aquest veíva alertar a l'agressor qui espantat va emprendre la fugida en un cotxe. Kitty llavors va tractar d'escapar i dirigir-se al seu domicili arrossegant-se pel carrer. No obstant, els seus intents van ser envà, ja que abans d'aconseguir el seu propòsit, l'homicida va tornar al lloc del crim per matar-la. Kitty va patir el primer atac a les tres i quart de la matinada, produint-se la primera trucada ala policia a la quatre menys deu. Hi havia transcorregut per tant més de mitja hora sense que ningú actués, ni prestant assistència directa a la víctima, ni tan sols a través de l'ajuda indirecta i fàcilment accessible.
Aquest esdeveniment va commoure profundament l'opinió pública nord-americana, no tant pel fet en si en l'agressió i mort d'una noia al mig del carrer, sinó per haver-secomprovat posteriorment i informat que almenys 38 persones havien observat l'assalt i assassinat de Kitty . Un periodista del diari New York Times va emprendre una recerca amb l'objectiu de descobrir els motius pels quals els observadors no havien actuat. Les respostes van ser bastant similars entre si. Alguns li van respondre: "Vaig pensar que es tractava d'una baralla entre nuvis", "Estava cansat" "Novolia que el meu marit s'involucrés", mentre que altres es van limitar a dir que no ho sabien i molts ni tan sols li van obrir la porta al periodista. Va ser a partir d'aquest moment quan es va desenvolupar el terme de "l’efecte de l'espectador", a partir de dos tipus de raons: d'una banda l'ambigüitat de la situació d'emergència, i l'altra, la difusió de la responsabilitat al respecte. Això vaderivar a una preocupació gestada des dels àmbits tant social com científic i que, obtenint alts nivells de generalització i expansió, portarà a buscar explicació i alternatives positives a conductes antisocials d'agressió i delinqüència d'una banda i d'inhibició social davant situacions de necessitat i emergència per un altre. Aquestes dues modalitats de conducta antisocial acabaran aviat perreunir-se sota l'elaboració d'un constructe teòric anomenat conducta prosocial. Irromp així amb força un cos d'investigacions dirigit a la clarificació i l'estudi del que en un principi es va denominar altruisme, i avui es troba reformulat en termes de conducta prosocial d'ajuda (assistencial).
Segons l'episteme dels temps, la conducta prosocial, una de les formes del comportament moral, s'ha associat,en les diferents investigacions, amb les conductes de consol, donar, ajuda, altruisme, confiança, compartir, assistència, cooperació etc. Tot i que la conducta prosocial s'ha identificat més amb la d'altruisme, que és el tipus de comportament moral més elevat.
Durant els darrers anys s'ha fet referència a aquest nou concepte (el de conducta prosocial) en algunes publicacions, tot i que noquedava gaire clar si el concepte que pretenia recollir aquest terme era el mateix que tradicionalment havia reunit el d'altruisme, mentre que en altres escrits feia l'efecte d’identificar-ho almenys en certa manera, amb els d’ajuda, donació, cooperació, etc. El sentit vertader de la conducta prosocial es troba en la prevenció i el tractament de la conducta antisocial, com per exemple; l'agressió, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ALTRUISMO
  • altruismo
  • que es el altruismo?
  • Altruismo
  • Altruismo
  • Altruismo
  • El altruismo
  • ALTRUISMO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS