Amadeus mozart

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1144 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Ompliu la següent fitxa tècnica
Director: FORMAN, Milos
Actors principals: MURRAY ABRAHAM, F, HULCE, Tom i BERRIDGE, Elisabeth
Banda Sonora:
Sinopsis argumental

2. Escriu una breu biografia de Mozart i d’Antonio Salieri
Wolfgang Amadeus Mozart
Compositor austríac (Salzburg 1756-Viena 1791). A set anys visità Alemanya, França, Anglaterra i Holanda, on fou admirat cm a en prodigi.Viatjà arreu d’Europa i estigué al servei de l’arquebisbe de Salzburg. No conegué l’èxit en vida, excepta amb la flauta màgica (1791), poc abans de morir, i hagué de subsistir fent classes i organitzant concerts. Mozart, figura genial de la música de tots els temps, per la perfecció de l’escriptura, la riquesa, l’originalitat i la sensibilitat, superà tots els esquemes anteriors, assimilà lesinfluencies més diverses i en realitza un síntesi. De la seva obra cal esmentar: unes cinquanta simfonies, entre les quals ressalten la número 35 en re major, Haffner (1782); número 36 en do major, Linz (1783); núm 38 en re major, Praga (1786); núm 40 en sol menor (1788), i núm 41 en do major Jupiter (1788); marxes i danses, 27 concerts per a piano i d’altres per a diversos instruments (violí, dos violins,flauta, flauta i arpa, oboè, clarinet, fagot, trompa), i una simfonia concertant per a violí i viola (1779); música de cambra, amb 23 quartets per a corda, 6 quartets de corda, 2 quartets per a piano i cordes (1785), i més de trenta sonates per a piano i violí; sonates i obres diverses (com les variacions) per a piano; música religiosa: setze misses, com la K. de la Coronació (1791); cantates ioratoris; òperes i obres dramàtiques profanes, com Idomeneu, resi de Creta (1782); Les noces de Figaro (1786); Don Giovanni (1787); Così fan tutte (1790); La flauta màgica (1791); unes quaranta àries de concer per a soprano, lieder i cànons.

Antonio Salieri
Va néixer a Legnago (Venècia) el 1750, fill de comerciant. Entregat a la família, a Déu, al seu emperador i per damunt de tot a la sevamúsica. De petit ja va començar a rebre classes del seu germà gran Francesco. El 1766 es quedà orfe i fou adoptat per una amic del seu pare que vivia a Viena. Allà començà a rebre classes de F.L. Glassmann, compositor de la cort austríaca. En el moment que Salieri arribava a Viena, també ho feia un nen anomenat Mozart que deixà captivada a l’emperadriu Maria Teresa. El 1744, Glassmann morí il’emperador Josep II anomenà a Salieri successor (24 anys) aquest fou el moment de Glòria de l’italià. Es casà amb Thérèse von Helfersdorfer i tingué vuit fills. Amb la seva família passà els millors anys de la seva vida. Abans de fer quaranta anys, a més a més de satisfer les demandes de la cort, era sol·licitat pels teatres europeu més prestigiosos. Amb la mort de Josep II va acabar la influència deSalieri a la cort i va deixar el camí lliure a Mozart.
Al 1791, Salieri fou dels pocs que acudí a l’enterrament del seu company de professió Mozart.
Els anys posteriors els va dedicar a l’ensenyança a l’escola de cant i composició que dirigia a Viena. El 1799 escrigué la seva última gran òpera Falstaff.
El 1807 perdé la seva muller, un fill i tres filles, partir d’aquest moment es refugià en el seutreball i a la religió i caigué en una forta depressió. El 1825 emmalaltir i morí a 75 anys a Viena.

3. Creus que l’argument de la pel·lícula reflecteix la realitat? Per què?

4. Hi ha algun fe que es mencioni a la pel·lícula que sigui veritable?

5. Explica com es veu reflectida la societat i la vida dels músics durant el classicisme? Fixa’t en els punts següents: - Organització política irelació amb el música.
- Situació dels músics de la societat.
Fitxa Històrica
- 1789 Revolució francesa
- Desenvolupament en la investigació i ciència.
- Simplicitat, equilibri i proporció
Organització política
Josep II reforma l’Església acaba amb els rics
Permet la pràctica de creences no catòliques
S’amplia l’educació...
tracking img