Angel guimera

Páginas: 4 (913 palabras) Publicado: 1 de octubre de 2013
Àngel Guimerà

És el màxim exponent del teatre romàntic en català i va superar el caràcter patriòtic i costumista de les obres que es representaven en aquell moment, en plena Renaixença de lallengua catalana.

Vida

Va néixer a Santa Cruz de Tenerife, fill de pare català i de mare canària i va morir al 1924 a la ciutat de Barcelona. La seva família es va traslladar al Vendrell. Tot i havernascut a Tenerife i haver tingut una educació castellanitzant en un col·legi barceloní, Guimerà s’integrà totalment en la nostra realitat lingüística i cultural, cosa que es va veure reflectida en elseu compromís nacional: es va mostrar sempre com un combatiu nacionalista i defensà la causa del seu país.
Al 1870 es va instal·lar a Barcelona i va començar la seva activitat literària. Un anydesprés es va convertir en un dels fundadors del setmanari La Renaixença, que va tenir un paper decisiu en la recuperació cultural del moment. Va participar vàries vegades en els Jocs Florals i va guanyardiversos premis.

Va començar escrivint poesia, on ja formulà alguns dels temes presents en el seu teatre, com l’enfrontament entre el Bé i el Mal. Era una poesia caracteritzada pel lirismeintimista. També tingué una faceta com a narrador de contes, però aviat mostrà la seva vocació pel teatre.

La filla del mar

Va ser publicat l’any 1900 i és la tercera part de la trilogia mestra d'ÀngelGuimerà: després de presentar el proletariat urbà a Maria Rosa i el rural a Terra baixa, el dramaturg retrata el món mariner, amb la barreja d’un minuciós realisme i un gran romanticisme que elcaracteritza. Aquesta obra és una de les obres majors de Guimerà i una de les més rellevants del teatre català i això és a causa de la gran força dramàtica del seu personatge principal.

Està ambientaten un petit poble de mar on Pere Màrtir, un jove atractiu i la seva parella són criticats per la gent del poble perquè aquest jove ha estat amb moltes dones sense importar-li els seus sentiments. A...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • angel guimera
  • ANGEL GUIMERÀ
  • Àngel Guimerà
  • Angel guimera
  • Àngel Guimerà
  • angel guimerà
  • Angel Guimera
  • Àngel Guimerà

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS