Antmobel

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 27 (6533 palabras )
  • Descarga(s) : 7
  • Publicado : 25 de junio de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
[pic]

ANTMOBEL

A principis de l’any 1994, Jaume Arnau, com a president de l’empresa de mobles per a la llar Antmobel, situada a La Sénia, estava considerant servir una comanda de 1.000 dormitoris per a la República d’Uzbekistan. A mesura que s’ho rumiava va recordar una altra situació que va viure 14 anys abans, quan es va veure per primer cop amb uns comercials de Barcelona. Aquell cop, elvan intentar convèncer de produir una nova línia de mobles que representaria un nou concepte trencador dins el mercat espanyol de l’època, tot desafiant el saber convencional del sector. Arnau va assumir aquest risc i, com a resultat, va convertir Antmobel en el fabricant de mobles per a la llar líder del mercat espanyol. Actualment, enmig d’una important recessió de l’economia espanyola, que esva traduir en una reducció del 9% en la facturació d’Antmobel durant l’any 1993, la possibilitat d’ampliar el seu mercat cap a l’Uzbekistan es presentava com una gran oportunitat per millorar els resultats de la companyia i d’expandir-se cap a mercats internacionals.

Mobles per a la llar a Europa

La indústria del moble a la Unió Europea factura49 bilions d’euros i genera 600.000 llocs de treball (veure Exhibit 1). El segment més important de la indústria és el de mobles per a la llar, que representa el 25% de la facturació total, i inclou tots els mobles interiors de la llar, excepte els de cuina i bany. Les principals categories són dormitoris, menjadors i sales d’estar.

Funcionalitat, qualitat i disseny són els pilars en els que esbasa el segment de mobles per a la llar. La funcionalitat està associada amb el confort i amb fer un ús convenient del moble. La qualitat ve representada per la duresa i durabilitat del moble, així com per la perfecció en els acabats i amb el tipus de materials utilitzats. El disseny és important per diferenciar el producte. El moble, com a bé durador, projecta una imatge i un valor simbòlic delcomprador, tot reflectint el seu estatus i personalitat. Existeixen diversos estils de mobles de la llar: el clàssic (ornamentat o no), el rústic (inclou el moble tradicional, el provençal i el de vímet), i el modern (inclou el moble romàntic, funcional, fantasia i avantguarda). Cada estil està associat amb uns materials específics que a la vegada es corresponen amb la qualitat dels acabats, i quefinalment s’acaba traduint en diferents gammes de preus.

Demanda

La demanda final de mobles de la llar estava directament relacionada amb el ingressos familiars esperats, així com amb les tendències demogràfiques i amb l’evolució del sector de la construcció. En termes generals, la demanda de mobles de la llar estava subjecte a grans fluctuacions. La seva elasticitat respecte a la rendadisponible estava molt per sobre de la resta de béns de caràcter durador, especialment en períodes de recessió. El consum de mobles per càpita variava substancialment entre els països de l’Europa occidental (veure Exhibit 2). Al 1990, per exemple, el consum per càpita a l’Alemanya era de 230 euros, de 153 euros a Itàlia, 137 a França, i de 86 a Espanya. Aquestes diferències s’expliquen per la culturaconsumista i el nivell de desenvolupament econòmic dels països.

Producció

A la indústria de mobles de la llar coexisteixen una gran varietat de processos tecnològics. Des del treball artesanal en petits tallers, a línies de producció completament automatitzades de mitjanes i grans empreses. Enmig d’aquesta varietat hi trobem línies de producció semi-industrial, on s’alterna el treballartesanal i la utilització de maquinària. Aquest tipus de producció és la més estesa entre les Pimes del sector.

Als anys noranta, el procés productiu de la indústria del moble va patir una profunda transformació. Els fabricants que abans realitzaven tot el procés productiu dins d’una única planta, van esdevenir de forma progressiva acobladors (assemblers). Això els va incrementar la dependència...
tracking img