Aparell respiratorio

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (805 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Aparell respiratori:

L’aparell respioratori esta compost per:
· Les vies respiratòries: els conductes que arrepleguen l’aire on hi ha l’oxigen, i el preparen. Són les fosses nasals, la faringe,la laringe, la traquea, els bronquis i els bronquiols.
· Els pulmons: on es fa l’intrercanvi de gasos (oxigen i diòxid de carboni) entre la sang i l’aire.

L’aire es compon de:
· Nitrogen 78%
·Oxigen 21%
· Diòxid de carboni 0,04%
· Altres gasos 0,96%

Les cèl·lules del nostre organisme necessiten també oxigen. Es imprescindible per a la respiració cèl·lular, un procés en que es produeixla combustió dels aliments i s’obte energia.

Com a resultat de l’activitat cèl·lular, es generen subtàncies de rebuig (diòxid de carboni) que s’han d’eliminar.

La respiració cèl·lular:
És elprocés bioquímic pel qual les cèl·lules obtenen l’energia que necessiten per a dur a terme les funcions vitals. Es tracta d’un procés molt complex en què intervenen nombroses reaccions químiques. Lesmés importants es fan, fonamentalment, en els orgànuls cèl·lulars denominats mitocondris.

L’aparell respiratori efectua aques intercanvi de gasos: capta l’oxigen de l’aire i el cedeix a la sang,perquè aquesta el transporte a totes les cèl·lules, i per altra banda, arreplega de la sang el d. de carboni per a expulsar-lo.

Procés de la preparació de l’aire:

Les fosses nasals: És el puntd’entrada de l’aire. En el primer tram hi ha capil·lars abundants per on passa la sang, a temperatura corporal, que calfa l’aire. L’existencia d’amagatalls incrementa el recorregut de l’aire que potcalfar-se millor. El mucus comença a purificar i humitejar l’aire.

La faringe: És un órgan que pertany també a l’aparell digestiu. En les parets laterals de la faringe es localitzen les amigdales,encarregades de produïr globuls blancs, cèl·lules que defenen el nostre organisme. L’aire passa a la laringe.

La laringe: L’entrada està regulada per una estructura fibrosa anomenada epiglotis [...]....