Apuntes geografía

Páginas: 10 (2368 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2011
El Comerç i les comunicacions a Catalunya

El comerç interior i el comerç exterior a Catalunya:

Si considerem el volum de vendes de Catalunya estàn a la resta d’Espanya i les exportacions tenen un pes discret. La tendència es que el comerç va augmentant lleugerament tot i que amb la darrera crisi hi ha hagut una reculada.
En el conjunt d’Espanya, Catalunya ocupa el primer lloc en volum devendes però també té dèficit comercial (compra molt més del que exporta). En cuant a les característiques d’industries de catalunya, hi ha unes 300 multinacionals instalades, però moltes d’aquestes, algunes nomès gestionen i tenen la part productiva al extrenger i no comptabilitzen a la balança comercial.
Aproximadament la meitat del valor de les exportacions, un 53,6% al any 2008 son productesenergètics i industrials. Un 28,2 seríen bens de consum (tèxtil, calçat...) i un 8,8% estarien els aliments.

El transport a catalunya:

Hi ha una xarxa molt radial al voltant de Barcelona. Per evitar aquest tema de centralitat, als darrers anys s’han construit eixos trsnversals que eviten el pas de la metropoli. Tenim l’eix transversal, que comunica Lleida amb Gerona, pero sense passar per laregió metropolitana, passant per Manresa i Vic. Altres exemples seríen l’eix de l’Ebre, amb comunicació entre Tortossa i les terres de Lleida i també l’eix transpirinenc.

El mitjà de transport mes utilitzat a Catalunya es el transport privat, encara que el transport públic comença a obrirse pas a la regió metropolitana per evitat el transit en aquesta area. Del transport públic que més hi ha enl’area metropolitana es el ferrocarril.
El ferrocarril de rodalies: totes les rodalies estàn gestionades per la Generalitat. Tenien dos linies, la RENFE i la FGC.
1. RENFE: està centralitzada al voltant de Barcelona. Tneim el “vuit català” i aquest està centralitzat a Barcelona i té dos extrems que son, Maçanet i St Vicens de Calders. Hi ha una doble via, podem anar per la costa a vilanova ila Geltrú, Mataró o per l’interior, per Vilafranca, Granollers. Tenim una altra via, que es la que va fins a Lleida, passant per Sabadell, Terrassa i Manresa. L’altra via aniria també desde Barcelona passant per Granollers i Vic. La única que no està centrada a Barcelona va desde Martorell fins a Cerdanyola.
2. A aquesta xarxa hem d’afegir els ferrocarrils catalans, hi ha una que va desdeplaça Espanya cap a Martorell i desde Martorell es difurquen dos, una cap a Manresa i una altra cap a Igualada. Despres tenim una altra que surt desde plaça Catalunya que aniría fins a San Cugat i desde aquí es difurquen dos, una cap a Terrassa i una altra cap a Sabadell.
S’ha parlat molt en quant a l’ampliació d’aquestes xarxes i desde fa temps hi ha un projecte que s’anomena Línea orbitalferroviària que consisteix en unir les capitals importants de la segona corona metropolitana amb ferrocarrils: Vilanova i la Geltrú fins a Mataró, passant per Vilafranca, Martorell, Terrassa, Sabadell, Granollers.
Això es similar al projecte del quart cinturó, que està més avançat.

Passem de Rodalies a l’alta velocitat: AVE.

Funciona desde fa dos anys la línia de Madrid-Barcelona, passant perZaragoza, Lleida i Tarragona i està en ampliació la línia de Barcelona fins a França passant per Girona i conectar la xarxa amb la francesa. Es un tram complicat. L’AVE té una amplada europes de 1,42 metres i ja conecta amb França. En Catalunya només hi ha tres estacions. La primera es a Leida. Tenim una a prop de Tarragona, i com que no està al centre hi ha autobussos que et porten desde el centrede Tarragona. La tarcera estació sería Barcelona Sants. Encar as’està fent el tram que va per sota de Barcelona i el tram que està fet es el de Figueres cap a la Frontera.

Transport marítim: a catalunya hi ha una cincuantena de ports, dos d’ells depenen de l’estat, que son el de Barcelona i el de Tarragona, que son els dos més grans. El de Barcelona es el més gran, té aproximadament uns 20 km...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografía Apuntes
  • Apuntes de geografia general
  • apuntes de geografia tema 1
  • Apuntes de geografía física y ambiental
  • Apuntes Sobre Las Geografías Pública E Íntima
  • Apuntes De Geografia Sobre España En El Mundo.
  • Apuntes geografia
  • Apuntes De Clase Geografia Economica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS