Ara pacis

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (870 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Ara Pacis Augustae

Montse Velasco

Fitxa Tècnica
Títol: Ara Pacis Augustae o Altar de la Pau d’August.
Autor: desconegut.
Cronologia: 13-9 aC.
Estil: imperial romà.
Tipologia: altar.Tema: commemoratiu.
Materials: marbre de Carraca.
Localització: Museo dell’Ara Pacis (Roma).

Context Històric i cultural
L’Ara Pacis es va construir per ordre del Senat romà l’any 13 a.C., ambmotiu del retorn victoriós de l'emperador August de les terres d’Hispània i de la Gàl·lia. Es va acabar l’any 9 a.C. I es va consagrar al numen de la pau; la pau que l’emperador acabava d’imposar en totel seu imperi.
Amb August es va concloure la conquesta de les costes mediterrànies, el que va permetre celebrar la Pax Romana, que portà amb ella una època d’esplendor en el comerç, que es vaconvertir en l’activitat econòmica més floreixen.
Roma es va convertir en la capital d’un immens imperi en el qual les províncies tenien un paper econòmic molt important. A totes les províncies de l’imperiles ciutats eren centres de difusió cultural.
Durant l’època d’August (27a.C.-14d.C.) va aparèixer el relleu històric d’origen hel·lenístic de gran reminiscència clàssica. La barreja d’elementsartístics i culturals grecs i romans formen l’estil anomenat Classicisme d’August, del qual l’Ara Pacis és l’exponent més perfecte.
Descripció Formal
L’Ara Pacis és un monument de planta rectangular, sensesostre, que envolta i protegeix un altar central. El monument té dues entrades: la principal, que s’aixeca sobre un podi amb escales, està orientada a l’oest i era la que utilitzava el sacerdot queoficiava el ritual del sacrifici; per ‘altra porta, orientada a l’est, eren introduïts al recinte sagrat els animals que havien de ser sacrificats. L’altar, que ocupa l’espai central, està situatdamunt un pedestal esglaonat.
La cara exterior de l’estructura que envolta l’altar està totalment coberta de relleus escultòrics. Una cinta de sanefes geomètriques la divideix longitudinalment en dues...
tracking img