Art Clàssic: Roma

Páginas: 7 (1732 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2012
Art Romà

5. Art clàssic: Roma

5.1. Referents històrics

A finals del segle VIII a.C. la península Itàlica estava habitada per diferents pobles. Els sabins i els llatins van fundar Roma al 753 a.C. que va esdevenir una capital d'un dels imperis més poderosos. Els orígens fundacionals de la ciutat són confusos però s'atribueixen a Ròmul i Rem. La història de Roma es divideix en tresperíodes:
• Monarquia (753-509 a.C.): etapa fosca governada per reis, els tres últims d'orígen etrusc que van deixar una empremta artística fonamental en l'evolució de l'art romà.
• República (509-31 a.C.): etapa iniciada després de l'expulsió dels etruscs, els romans van conquerir i conolitzar altres territoris i van derrotar als cartaginesos a les Guerres Púniques.
• Imperi (31 a.C.-476d.C.): etapa en la que es va optar per establir un nou sistema polític, liderat per un emperador i dividit el territori en províncies. Al segle V els bàrbars van iniciar la reconquesta i assetjar l'Imperi fins que van derrotar a l'emperador, posant fi a l?imperi Romà d'Occident.
El poble romà va rebre la influència cultural dels etruscos i els grecs. L'art era un instrument bàsic de l'ostentaciódel poder i es van costruit grans edificis públics i privats.
Amb l'aprovació de l'Edicte de Tessalònica, les creences politeistes van ser substituïdes pel cristianisme.
5.2. Localització i evolució artística
Cal assenyalar l'art etrusc com un dels antecedents de l'art romà, assolint esplendor als segles VII i V a.C. Roma va dominar aquests territoris i va posar fi a la civilització etrusca,estenent els seus dominis per les terres mediterrànies, Europa continental, illes Britàniques, Síria i Mesopotàmia. L'art romà s'ha diferenciat en dos períodes:
• El Republicà (s.III-I a.C.) on s'observa la influència grega i etrusca.
• L'Imperial (s.I a.C.-V d.C.) on s'inclou l'art tardoromà inicial a finals del s.III a.C.
5.3. L'art etrusc com a antecedent

Referents històrics

Esdesconeix amb certeça l'origen dels etruscos, però segons la tradició diu que procedeix al s.X a.C. de l'Àsia Menor, instalan-se a les valls i els turons de la Toscana. Al s.VIII a.C. els etruscos comerciaven amb colònies hel·lèniques i altres pobles que vivien al centre.
La cultura etrusca és una barreja de l'art grec i l'art oriental. Totes les manifestacions de l'art etrusc van ser dominades perles creences religioses i els ritus funeraris.

L'arquitectura etrusca

L'ús de l'arc i la volta van arribar al continent europeu a través de l'art etrusc, convertint-se en la base tècnica de l'arquitectura romana.
Les restes dels edificis púbics etruscos van desapareixer. En l'àmbit religiós l'arquitectura etrusca amb les tombes i els temples.

Les tombes

Són els únics edificis en quehan quedat restes significatives. Aquestes, fetes de pedra, van formar part dels ritus funeraris, celebracions importants pels etruscos, creant grans necròpolis.
Les tombes etrusques estàn cobertes per una construcció cònica feta amb l'aproximació de fileres de pedres. Això demostra l'alt nivell tècnic i l'ús de l'arc i la volta.

Els temples

Presenten un estat de conservació deficient, jaquè amb excepció de la part inferior, es construïa amb fusta i maó.
Se sap per les descripcions de Vitruvi que tenien planta quadrangular, descansaven sobre un podi alt i tenien un pòrtic de columnes. Darrere d'aquest, havien tres portes que conduïen a tres cel·les paral·leles dedicades a tres divinitats etrusques.
Els etruscos donaven més importància a un dels costats: la façana d'entrada,realçada per un pòrtic profund columnari i escales que donaven accés. El sostre estava cobert per dos aiguavessos, decorat amb frisos escultòrics i estàtues de terracota als extrems.
S'utilitzava l'ordre toscà, amb arquitravat, una innovació etrusca. Aquest ordre presenta dues característiques:
• Una columna llisa amb base i capitell geomètric, dórica, compost d'un collarí, equí i àbac....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ART CLASSIC ROMA
  • Art clàssic
  • La Roma Classica
  • art romà
  • art roma
  • Art classic
  • Art Classic GRECIA
  • Historia de l'art clàssic: roma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS