Arte griego

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 29 (7249 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
PARTENÓ

DOCUMENTACIÓ GENERAL

Nom: Partenó

Arquitectes: Ictinos i Cal·lícrates. Fídies en fou l'escultor i el supervisor.

Cronologia: 447-432 aC.

Estil: grec clàssic.

Materials utilitzats: marbre del Pentèlic i fusta.

Sistema constructiu: arquitravat.

Dimensions: planta (70m x 30m) / columnes (10,5m) alt / diàmetre (2m).

Breu explicació: Temple dedicat a la deesa Atena,protectora de la ciutat d'Atenes. Ha tingut una història força agitada. Al segle VI va ser transformat en una església cristiana; durant el s.XV es convertí en una mesquita amb un minaret altíssim. Es va mantenir sencer fins al s.XVII, en què els turcs el van utilitzar com a polvorí durant la guerra amb Venècia i va esclatar. Finalment, fou reconstruït fins en l'estat que el trobem enl'actualitat.

ANÀLISI FORMAL

a) Elements de suport i elements suportats

Els elements verticals (columnes i murs) aguanten les estructures horitzontals (entaulament). Les columnes del Partenó suporten un entaulament horitzontal - compost per un arquitrau, un fris i una cornisa -, que en recorre tot el perímetre. S'encarregaven de la coberta inclinada a dues aigües, que, a les dues façanes, desembocavaen els frontons respectius.

b) Espai exterior i interior

Construït segons l'ordre dòric. És un temple octàstil perquè té vuit columnes a la façana principal; amb dos pòrtics hexàstils (6 columnes); i perípter perquè tot l'edifici està envoltat per columnes. El temple s'alça sobre un estilòbat i dos estereòbats, que constitueixen l'escalinata que dóna accés a l'edifici des de qualsevol delscostats. Sobre aquests s'aixequen , sense base, les columnes dòriques, fortes, directes i grandioses. Els fusts són robustos, de baixa alçada, i amb els blocs que els formen units visualment amb estries d'aresta viva que arriba fins al capitell de la columna. Aquest és de formes senzilles. L'entaulament està format per l'arquitrau (llis i sense ornaments), el fris i la cornisa. El frontó, queforma el triangle que té la cornisa com a base, estava ple d'escultures. Era un temple doble, de planta rectangular. La sala més gran contenia la estàtua Criselefantina (d'or i de vori), dedicada a Atena i esculpida x Fídies. La sala més petita (opistòdom), guardava el tresor del temple.

c) Estil

És d'estil clàssic, és un temple amb proporcions atípiques de la seva època. Edifici fet a escalahumana, hi predominen les línies rectes.

INTERPRETACIÓ

a) Contingut i significació

La façana principal mira cap a orient, el punt per on surt el sol, com és habitual a totes les construccions religioses de l'antiguitat. Les nombroses correccions òptiques que es van fer per donar més harmonia al temple en complicaren la construcció. Es creu que els grecs buscaven crear un ambient sagrat permitjà de la proporció. El Partenó era profusament decorat amb escultures, fetes per Fídies o per els seus deixebles. Al frontó oriental destacava el naixement d'Atena; i a l'occidental, la disputa de la deesa i Posidó per la possessió d'Atenes. Al fris hi havia representada la processó de les Panatenees.

b) Funció

El Partenó no era pròpiament un temple de culte, ja que no hi havia altar,sinó una ofrena monumental als déus com a agraïment dels seus favors i -amb la seva gran acumulació de riqueses, incloent-hi l'estàtua d'Atena de Fídies- una demostració de la grandesa d'Atenes.

ATENEA NIKE

DOCUMENTACIÓ GENERAL

Nom: Atena Nike (Nike Àptera).

Arquitecte: Cal·lícrates.

Cronologia: 421 aC.

Estil: grec clàssic.

Materials utilitzats: marbre blanc del Pentèlic.Sistema constructiu: arquitravat.

Dimensions: 5m x 4m.

Breu descripció: El petit temple de Nike Àptera és un dels primers exponents de l'art jònic d'Atenes i Grècia. Destaca per la senzillesa arquitectònica com per la decoració en alt relleu del fris. És una deliciosa miniatura entre els imponents edificis dòrics de l'Acròpolis. La tradició narra que els atenesos erigiren el temple (que vol...
tracking img