Arts de pesca

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 17 (4168 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 16 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Introducció

Quan vam escollir aquest tema per el nostre T.D.S, no estàvem gaire conformes. Era un tema que no ens cridava l'atenció però, a mesura que el vam anar treballant ens vam anar endinsant al món de la pesca. Fins i tot, una component del nostre grup, va acompanyar a una peixatera a realitzar la seva tasca a la llotja.
En aquest treball, us parlarem de tots els arts de pesca, elsestils de pesca i la subhasta de peix al port (la llotja).


Procés de realització

Primerament, totes vam començar a buscar tots els tipus de pesca i les explicacions de cadascú. Tota la informació l'hem trobat a pàgines d'Internet.
A la part on parlem de la llotja, la informació l'hem extret d'una experiència en primera persona ja què, com hem comentat abans, una companya va anar a comprarpeix.
Amb tota la informació que vam recol·lectar, vam començar a resumir i redactar el treball. Poc a poc, el treball va anar agafant forma fins que el vam tenir acabat.
També, amb fotografies extretes d'Internet i també, algunes fetes per nosaltres, vam elaborar un “Power Point” per exposar a tots els nostres companys de classe, tot el que havíem après.

1.LA LLOTJA

Una llotja, a l'Edatmitjana, era un edifici destinat a les transaccions comercials fetes pels mercaders o pels corredors d'orella que feien d'intermediaris. Inicialment les llotges podien estar situades en espais oberts o en edificis senzills. Aviat es feren construccions més grans i tancades, com, per exemple, la Llotja de Mar de Barcelona, començada el 1339, data en què s'establí una taxa que gravava el comerçmarítim. A arrel d'això, s'ha anomenat llotja, al lloc on es subhasten i es venen els peixos que els vaixells pesquers duen al port.

Per poder explicar d'una manera més concreta el què és la llotja, vam enviar a una component del nostre grup a la llotja de Barcelona per poder explicar de primera mà com es realitza la compra del peix als ports.
En primer lloc, les barques arriben a port amb tots elspeixos que han capturat i pots observar la pesca que han realitzat. S'ha d'estar molt a l'aguait perquè, a tots els ports hi trobem uns visitants no gaire estimats pels pescadors; les gavines. Aquests animalons s'apropen als vaixells que porten tota la pesca i es mengen els peixos. El peixater o la peixatera s'ha de dirigir cap a l'interior de la llotja i mentre espera que començi la subhasta,poden anar a dialogar al bar que es troba allà.

Quan comença la subhasta, tothom es dirigeix cap a dins i s'asseuen a les grades. En el moment en que sona un "pitido" comença la venta del peix. Van passant les caixes amb el peix( lluç, llenguado , gambes, escamarlans...) per una cinta trasportadora i a sobre hi ha un panell elèctric en el que s'observa:
-El nom del vaixell que ha realitzataquesta pesca.
-El nom del producte(peix).
-El preu amb euros i amb pessetes. (El més car són les gambes i els escamarlans )
-El nom del comprador.

Per comprar el peix a la subhasta, els peixaters disposen d'un comandament en el qual està el seu nom escrit i quan un producte els interessa i el volen comprar, pressionen el comandament i surt al panell gran.
Al finalitzar la venta del peix, elspeixaters van a comptar les caixes amb tots els productes que han adquirit a la subhasta. Després d'haver-les comptat, es dirigeixen tots a una caixa on una noia, et demana el nom de la peixateria a on van destinats aquest productes i et posa el preu.

Actualment, a les llotges de Catalunya s'hi pot assistir com a públic sense haver d'intervenir en la subhasta. Així poden veure tot el recorregutque fa el peix fins a arribar a la peixateria i poden conèixer una mica més el funcionament d'una llotja. Amb això tenen dos propòsits;d'una banda,apropar el funcionament de les llotges a la ciutadania, i de l'altra assolir els nivells de bones infraestructures que demana el nou Pla de Millora de Llotges impulsat pels departaments d'Agricultura i Obres Públiques.
Però abans d'arribar a la...