Astronomia Teories

Páginas: 5 (1175 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2012
PRIMERES TEORIES SOBRE L’ESTRUCTURA DE L’UNIVERS: DEL MODEL GEOCÈNTRIC A L’HELIOCÈNTRIC

Teoria geocèntrica:
Aristòtil (Grècia, 384-322 aC) descriu el model geocèntric. Un Univers sense canvi, eternament paralitzat.
Claudi Ptolomeu (aprox 100): la Terra està al centre i els planetes, la Lluna i el Sol descriuen complicades òrbites al voltant d'ella. Descriu un model matemàtic que explicaels moviments planetaris al voltant del Sol.

Teoria heliocèntrica:
Nicolau Copèrnic (1473-1543) demostra i defensa un model heliocèntric. Va revolucionar l'astronomia i la ciència en general al postular que la Terra i els altres planetes es mouen en òrbites circulars al voltant del Sol (excepte la Lluna que gira al voltant de la Terra). Explicava de forma més senzilla les irregularitats delsmoviments dels planetes.
Johannes Kepler (1571-1630), comprova que els planetes descriue òrbites el•líptiques en comptes de circulars i el Sol se situa en un dels focus de l'el•lipse.
Cap a l'any 1610, Galileu Galilei va construir un telescopi. Va ser el primer en adonar-se de la veritable magnitud de l'Univers. Va observar: estrelles mai vistes, els quatre satèl•lits de Júpiter i va constatarque giren al voltant d'aquest planeta, els cràters de la Lluna, les taques solars, les fases de Venus.
Galileu va gosar explicar les Escriptures Sagrades a partir dels seus descobriments, cosa que gairebé li va costar la vida.
Isaac Newton (1642-1727): Va suposar que el fet que la Lluna giri al voltant de la Terra en lloc de sortir projectada en línia recta es deu a la presència d'una forçaque l'empeny cap a la Terra i la fa descriure una circumferència al seu voltant. Va anomenar a aquesta força gravetat i va suposar que actuava a distància, doncs no hi ha res que connecti físicament la Terra i la Lluna. Newton va demostrar que la mateixa força que fa caure un objecte sobre la Terra, manté a la Lluna en la seva òrbita.

Ara sabem que la gravetat és una de les quatre forcesfonamentals observades fins ara a la naturalesa: la força electromagnètica, la força nuclear feble, la força nuclear forta i la força de la gravetat.
El Sistema Solar es pot explicar amb les lleis de la gravetat i la llei de la gravitació universal de Newton.
Així hi tot algunes desviacions del periheli de Mercuri no poden ser explicades per les lleis de Newton però poden ser explicades per la teoriade la relativitat general d’Einstein

COSMOLOGIA MODERNA

Les hipòtesis sobre l’origen, la forma i l'evolució de l’Univers sempre han necessitat un suport filosòfic, mitològic o religiós per ser estructurades. Fins i tot Newton, en la formulació de la cosmologia precedent a l’actual, necessitava un Déu omnipotent per explicar la seva visió de l’Univers. Efectivament, per a Newton l’espai eraun amfiteatre infinitament gran on hi havia tots els astres existents a l'Univers i el temps era el marcapassos que ordenava els esdeveniments que succeïen en aquest amfiteatre. Però el temps i l’espai no formaven part de l’Univers, Newton els considerava atributs de Déu, d’un Déu infinit i, per tant, temps i espai eren infinits.

Això va canviar al principi del segle XX, quan Einstein vaformular la relativitat general, amb la qual va néixer una nova cosmologia, una cosmologia que no necessita creences addicionals, una cosmologia física. Ara, l’espai i el temps neixen amb l’Univers, en formen part.

Albert Einstein va revisar la teoria de Newton mentre elaborava la seva teoria de la relativitat general (1917), la conclusió d'Einstein va ser que els efectes de la gravetat poden serdescrits com una deformació o curvatura de l'espai-temps (quadridimensional) en comptes dels efectes d'una força (en un espai tridimensional).
Einstein va proposar que l'espai-temps es corbava a causa de la matèria i que els objectes en caiguda lliure es movien en trajectòries rectes locals a un espai-temps corbat.

Basant-se en les teories d’Einstein, cap els anys 20 Lemaître van idear un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Astronomia
  • Astronomia
  • Astronomia
  • Astronomia.
  • Astronomia
  • Astronomia
  • astronomia
  • astronomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS