Atemptat de sarajevo

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (841 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
L’Atemptat de Sarajevo: Causa de La Primera Guerra Mundial

1. Enmarcament situació política d’Europa (1873-1914)

Entre l’any 1900 i 1914 havia tensions internacionals a causa de la rivalitatentre imperis i del nacionalisme bàlcanic. Van afavorir una política de les grans potències.
Al Segle XX la majoria de països europeus formaven part del complex sistema d’aliances. Aquestes aliancesdonarien lloc a : La Primera Guerra Mundial.
Al 1870 i el 1890 Bismarck promou un sistema d’aliances internacionals que tenien que obeir uns principis:
-Aconseguir quealemanya predomini a tot Europa.
-Crear un bloc de potències on regni l’Imperi alemany i contenir els enemics d’Alemanya.
Al 1870, Alemanya va perdre regions ipretenia aïllar a França per evitar una possible revenja. Al 1873 els grans imperis conservadors ( Àustria, Rússia i Alemanya ) van negociar la primera “lliga dels tres emperadors”. Al 1879 Alemanya iÀustria van signar la “doble aliança”. Itàlia a l’any 1882 va formar la“triple aliança” juntament amb Àustria-Hongría i Alemanya.

* Aquest va ser un període molt tens i amb una ampliació delsexèrcits que s’anomena “pau armada” que va des de l’any 1873-1909.

2. L'Atemptat: Explicació dels fets

Durant el segle XX l'Imperi Austrohongarés tenia molts territoris i un d'ells era Serbia, lacual tenia com a cap de policia a Dimitrieuitx “Apis” (el seu nom en clandestí) que estava en contra del règim austrohongarés. Apis era l'organitzador del grup terrorista “la mà negra”-clandestí.
Aquestgrup terrorista estava format per estudiants separatistes serbis que estaven disposats a morir per defensar els seus drets.
El 28 de juny de 1914 el príncep hereu de l'Imperi austrohongarés FrancescFerran tenía previst visitar Sarajevo.
El grup terrorista “la mà negra” va planejar un atemptat contra l'arxiduc; que consistía en que aprofitant que l'arxiduc feia una visita en cotxe pels...
tracking img