August de prima porta

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (287 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 8 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
August de Prima Porta

FITXA TÈCNICA
Títol: August de Prima Porta
Autor: Desconegut
Cronologia: 20 a.C.; còpia de l’any 14 d.C.
Tipologia: Escultura exempta
Materials:Bronze (original; desaparegut);
còpia (marbre)
Mides: 2,04 m (alt)
Estil: Romà imperial
Tema: Commemoratiu
Localització: Musei Vaticani

Obra d’autor desconegut,coneixedor de l’obra grega i trobat a Prima Porta, prop de Roma a l’any 1863.
La imatge esculpida de l’emperador César August amb la indumentària militar pròpia d’un general romàencarregada pel Senat de Roma es solia situar a les províncies de l’imperi per reforçar el sentiment d’obediència a l’emperador.
Es una imatge de l’emperador descalç vestit amb unatúnica i una cuirassa musculada, formada per relleus. El seu braç dret, aixecat, exhibeix una forma d’autoritat. A la cama dreta trobem a Cupido sobre un dofí, que li abraça lacama, simbolitzant la seva immortalitat com a hereu de la deessa Venus a través d'Enees inclosa a la còpia de marbre, ja que la decoració es un recurs per sostenir el pes delmarbre.
Manté la postura del contrapposto, per eliminar el hieratisme, seguint el model grec del Dorífor de Policlet.
A diferencia de l’escultura grega, aquesta obra noreflecteix una bellesa ideal, només mostra les pròpies faccions, rejovenides, mostrant autoritat. La realitat de l’obra es mostra als plecs del vestit i els complements i sobretot enel treball dels relleus de la cuirassa. Es sap que era policromada, sobretot amb colors vius.
En la cuirassa trobem escenes relacionades amb els déus i amb la historia militardel personatge. Es mostra Hispania i Gal•lia, terres que va dominar aquest emperador, el seu fillastre Tiberi i els déus Diana i Apol•lo, deus protectors de la casa imperial.
tracking img