Aula oberta

Páginas: 28 (6831 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2010
L'AULA OBERTA: UN MÓN DESCONEGUT
L'Aula Oberta és un concepte nou i innovador, el qual cada vegada s'escolta més en el món de l'educació. Aquestes s'estan implantant en molts instituts catalans com noves formes per solucionar “les problemes dels nois i noies que no volen estudiar”. Però, sabem realment què és l'Aula Oberta? Com funciona? Qui s'ha de derivar a aquest espai? Aquestes preguntes imoltes més es responen en el següent article, en el qual, a més, podrem trobar recursos i estratègies molt útils per portar a terme a l'Aula Oberta.

Aquest article vol englobar un tema tan ampli com són les Aules Obertes. Actualment a Catalunya els Instituts de molts dels nostres municipis estan creant aquest servei, el qual arriba a ser una part important i innovadora del centre, fins al puntde ser entorns escolars capdavanters en segons quines metodologies i formes d'ensenyar i aprendre. Però, realment sabem què són les Aules Obertes? Per a què s'han creat? Què és el que es realitza en aquestes aules tan misterioses que moltes vegades es confonen amb espais per als nois i noies “que no volen estudiar”?

Penso que abans de començar hauríem d'explicar què s'entén per Aula Oberta.Aquesta representa un entorn escolar obert el qual s'ha creat per als/les alumnes de segon cicle de l'Educació Secundària Obligatòria que presenten mancances significatives en els seus aprenentatges, problemes d'adaptació a l'entorn escolar ordinari i conductes negatives. Tot i això, a l'Aula Oberta no es destina tot el temps escolar, ja que els/les alumnes han de compartir activitats amb el seugrup classe ordinari, perquè no s'entén com un espai diferenciador, sinó com una eina que pot ajudar als/les discents a sentir-se més ben integrats/des al centre. Hem de pensar, a més, que sempre ha de ser l'últim recurs: és a dir, els nois i noies es deriven a aquest espai quan els seus casos són extrems, quan s'han provat altres alternatives (com, per exemple, adaptacions curriculars o PlansIndividualitzats) i aquestes no han donat el resultat esperat. El per què de ser l'últim cartutx a gastar? Perquè en les Aules Obertes les adaptacions curriculars són molt més significatives i especialitzades, de manera que els/les alumnes i les seves famílies han de ser conscients d'aquesta peculiaritat. L'atenció a la diversitat, doncs, és un dels pilars en els que es fonamenta la creaciód'aquestes aules, ja que la ràtio d'alumnes disminueix i els professors i especialistes podem arribar a profunditzar molt més en els seus interessos, capacitats, característiques, sentiments...

Les Aules Obertes han d'acollir als/les alumnes en qualsevol moment, de manera que sempre han d'estar preparades. De la mateixa forma, però, els nois i noies també poden sortir de l'Aula Oberta quan ja nonecessitin dels seus serveis (per exemple, perquè han superat les seves dificultats) o perquè no s'adapten al treball que en ella es realitza. A més, aquests espais es reconeixen per plantejaments més globalitzadors de les diferents àrees curriculars i activitats més pràctiques i funcionals, amb la finalitat de mantenir una motivació de l'alumnat fins aquest moment inexistent, per tal que puguinassolir les competències bàsiques i així obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria. Abans de continuar considero important fer una especial menció a què són les competències de les que parlem: competència vol dir ser capaç d'utilitzar els coneixements i habilitats que una persona té en contextos i situacions quotidianes. Així doncs, es tracta de coneixements transversals, ja que estanvinculats a molts sabers diferents: en aquest punt podem relacionar els plantejaments globalitzadors dels que parlàvem anteriorment.

Ser competent, doncs, implica comprendre les situacions, reflexionar sobre allò que està passant i escollir la millor opció a fer d'acord a la dimensió social de cada moment. Tanmateix, el terme competència, segons com s'entén actualment, inclou tant els sabers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • e oberta
  • Aulas
  • En el aula
  • Aula
  • Aulas
  • Las Aulas
  • Aula
  • Aula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS