Auxiliar enfermeria embarazo

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 20 (4829 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 24 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1-L’EMBARÀS

Es el procés de desenvolupament del zigot, des de la fecundació dins al naixement del nen , passant per les fases intermèdies d’embrió i de fetus.
La seva durada es compta en setmanes d’amenorrea, de la data de la darrera menstruació. El embaràs dura entre trenta-set i quaranta-dues setmanes, el que fa al voltant de nou mesos.

1.1 LA FECUNDACIÓ I L’EMBARÀS

La fecundació esel procreés de penetració de l’espermatozoide en l’òvul, fertilitzant-lo. Ocorre a la trompa uterina, per on baixa l’òvul després de l’alliberació des de l’ovari. De tots els espermatozoides tan sols un fecundarà l’òvul.

• Sis dies: En arribar l’òvul fecundat a la cavitat uterina. Es quan comenta el seu procés de divisió i diferenciació cel·lular. Un cop en l’úter penetrarà en la paret del’òrgan, la implantació, es necessària per a desenvolupar-se com a embrió i després com a fetus.

• Catorzè dia: La placenta ha començat a formar-se, i serveix per a intercanviar substàncies (oxigen, diòxid de carboni, nutrients, productes de rebuig, etc.) . La placenta és capaç de segregar hormones, que mantindran actiu el cos luti.

• Tercera setmana: Se desenvolupa el sistema nerviós.• Quarta setmana: Es parla d’embrió perquè aquest és el període en el qual comencen a formar-se els diferents teixits i òrgans.

1.2 DIAGNÒSTIC DE L’EMBARÀS

Es un conjunt de manifestacions que representen canvis en l’organisme femení i son els següents signes:

• Primer signe: Quan la menstruació no apariés en els dies esperats
• Segon signe: Les basques i els vòmitsgeneralment matutins i de vegades desencadenats per olors concretes ; també poden alterar-se el gust i la gana i aparèixer salivació abundant.
• Diagnòstic de l’embaràs: Convé fer-se una prova d’embaràs que es basa en la detecció en l’orina de l’hormona gonadotrofina és molt fiable quan han transcorregut 15 dies o més del coit. Es fa sobre la primera orina del matí.
• Confirmació: Es fa unavisita a l’obstetra qui li farà una exploració ecogràfica. A les cinc setmanes s’hi pot veure el sac ovular, es una petita esfera més densa que l’endometri. A les 6,5 setmanes s’aprecia l’embrió. A les set setmanes es detectaran els batecs cardíacs.

1.3 L’EVOLUCIÓ DE L’EMBARÀS:

• Primeres setmanes: Es un període molt delicat perquè l’embrió es molt sensible a patir alteracions anatòmiques(malformacions)
• Tres mesos: Va adquirit una forma humana irreconeixible, té tots els òrgans anatòmicament formats i passa a anomenar-se fetus.
• Quinze setmanes: Són visibles ecogràficament els ronyons i la columna vertebral.
• Vint-i-una setmanes: Determinació del sexe masculí
• Vint-i-quatre setmanes: Determinació del sexe femení.

1.4 ELS CANVIS EN L’ORGANISME DEL’EMBARASSADA

Canvis físics de l’embarassada : Duran l’embaràs els canvis físics, estan causats pels canvis hormonals. Cal destacar que els embarassos no sempre comporten els mateixos canis i que, dins i tot, dos embarassos de la mateixa dona poden ser diferents.

En els primers dies de retard : Moltes dones noten un lleuger engrossiment dels pits, la necessitat d’orinar més sovint. Més endavant podenaparèixer basques i fins i tot vòmits al llevar-se, aversió a determinats aliments i una sensació de cansament i de son.

En el segon trimestre : La dona sol trobar-se molt millor disminueix el cansament, i els vòmits i basques solen minvar. La cintura comenta a créixer, guanya algun quilo de pes. A les divuit setmanes aproximadament, l’embarassada pot notar els moviments del fetus. El mugró il’arèola mamària s’enfosqueixen i pot aparèixer una línia fosca entre el melic i el pubis. Potser que surten estries en els pits i els costats del abdomen per la distensió de la pell.

A mesura que avença l’embaràs arriben altres molèsties: la congestió nasal, les suors, la Cremor d’estómac, el restrenyiment i les hemorroides.

En el tercer trimestre: L’úter dilatat comprimeix els òrgans...
tracking img