barceloneta

Páginas: 22 (5345 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2013
Origen


L'origen del barri de la Barceloneta és remunta a un dels episodis més tràgics de la historia de Barcelona es quan va ser derrotada per les tropes del rei d'Espanya en aquells moments Felip V. Llavors el rei va manar fer construir una ciutadella per tal de poder controlar la ciutat de Barcelona y els rebels al seu règim. La construcció de la ciutadella va suposar la destrucció delbarri de la ribera, que va ser destruïda d'una manera molt cruel per els seus propis habitants obligats per el règim absolut establert.

Als habitants del destruït barri és va decidir que se'ls cediria 321 solars a uns sorrals al costat de la platja que en aquells moments estaven deshabitats per tal de que poguessin construir allà les seves cases per poder viure.

Per descobrir l’origen de laBarceloneta ens em de transportar també fins a l'any 1477 quan en una de les múltiples ampliacions del port de Barcelona es va decidir construir un espigó. Gràcies a aquesta actuació sobre la façana marítima de la ciutat en aquesta zona es van anar acumulant sediments: la mar anava acumulant sorra i Barcelona guanyava més espai. Així naixia un nou emplaçament que els ciutadans de l'abarrotada ciutatcomtal, constreta llavors encara per les muralles, podien aprofitar.

Al començament del s.XVIII hi van haver molts projectes per tractar de construir un barri als sorrals guanyat al mar, un dels més destacats va ser el del capità general Marquès de Castel Rodrigo, que el 3 d'octubre de 1718 va determinar la creació del "Barrio de la Playa", a fi d'allotjar els ciutadans que havien vistenderrocades les seves cases amb motiu de la construcció de la Ciutadella a la Ribera i que en aquells moments vivien en una situació precària a unes barraques situades on és volia construir la Barceloneta. Aquest projecte es va encarregar a l'enginyer militar Pròsper Verboom, però van anar passant els anys y la construcció del barri no avançava i és va acabar declinant el projecte.
Finalment lacreació del barri va ser possible gràcies al projecte de L'enginyer militar Juan Martín Cermeño, per iniciativa del capità general Marquès de la Mina, promotor de moltes obres urbanístiques, gràcies al qual la creació d'un nou barri arribava per fi a bon terme.

Aquest projecte definia que als sorrals s'havia de construir un barri fonamentalment residencial d'una forma octogonal format per 15 carrersparal·lels al port, de 7,5 metres d'amplada, creuats per altres tres de transversals de 9,3 metres. Aquest projecte definia illes de cases allargades, les cases havien de ser d'un pis degut a la inestabilitat de l'areal. Cada illa es dividia en deu cases, que constaven de planta baixa i un sol pis, amb una porta centrada i dues finestres laterals en la planta baixa, i en la primera planta, un balcócentral i dues finestres laterals.

La construcció d'aquest barri tenia una sèrie d'objectius clars que eren: donar cabuda als habitats del barri de la ribera que va ser enderrocat per ordres del rei d' Espanya en aquells moment Felip V que volia que fos construïda al seu lloc una ciutadella per apressar allà els opositors al seu règim autoritari, : acabar amb la desorganització de lesconstruccions de l'arenal ja que fins aquell moment tan sols havia estat ocupats per petits nuclis de barraques i ampliar  l'escassetat d'habitatges a la Barcelona emmurallada, preveure la insuficiència del port medieval i de les seves instal·lacions i també tenir el control militar de la població assentada en un solar d'immillorable posició estratègica.






Història

Va ser l'any 1753 quanés va posar la primera pedra al barri de la Barceloneta, l'encarregat de posar la primera casa va ser Domingo Fernàndez del monte. començava llavors un gran projecte urbanístic molt importat d'ampliació de la ciutat de Barcelona.

Primera pedra de la Barceloneta

La urbanització del nou barri va suposar la destrucció de les barraques del port, el qual era necessari perquè el projecte es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La llorona de barceloneta
  • El Mercado De La Barceloneta
  • La pesca deportiva, una opcion recreativa sana y formativa para los jovenes de barceloneta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS