Barroc

Páginas: 8 (1886 palabras) Publicado: 2 de marzo de 2011
BARROC
Context Històric
Política: Al SXVI i SXVII, ja trobem estats ben formats, amb fronteres, exèrcit, capitals, monarquia, territoris controlats. Tot Europa és autoritària o absolutista, de tan en tan convoquen corts els autoritaris, en canvi els absolutismes mai en convoquen. ( Deisme: justificaven el poder perquè Déu els hi dona)
Economia i Societat: la base de l’econòmica és agrícola.Feudalisme, societat estamental. Privilegiats i no privilegiats. La burgesia és cada cop més rica, el comerç es ja internacional, el nivell dels negocis es cada cop més gran, dona molts beneficis. Tràfic d’esclaus dona encara més beneficis.
S’inventen les companyies comercials: s’ajunten uns quants burgesos, per a no perdre tots els diners de la inversió. Holanda.
El naixement de la Borda, també aAmsterdam. Molts burgesos participen en bancs, que faran prestem, comencen a sobrepassar els diners dels nobles. Apareixen les manufactures, fabriques sense màquines, especialització del treball, agrupació d’obrers...

CARACTERISTIQUES DEL BARROC
- El Barroc no crea cap element nou, sinó que amb els mateixos elements Renaixentistes però disposats d’una altre manera ( elements clàssics)
- ElBarroc és un art del moviment, ( escultura i arquitectura: els trenquen, corben, cargolen. En escultura i pintura les figures estaran en moviment, molta expressivitat i gesticulació.)
- És un art ple, molt decorat, exagerat, l’important és la sensació, la emoció, els sentiments que t’aporta. És decorativista, efectista, enlluernador, no és un art racional, sinó que va dirigit als sentits. Estàdesordenat però dona una altre sensació, es dirigeix molt als sentits.
- És un art teatral, que enganya, de grans escenografies i perspectives. És enginyós.
Funció del Barroc: està al servei de la contrareforma. Al SXVI es dona la reforma protestant de Luter, la Calvinista de Joan Calvi, i la anglicana de Enric VII. La meitat dels europeus abandonen el papa de Roma ( espiritualment i econòmicament)seran cristians, però no catòlics. Com a conseqüència d’això l’església catòlica es va reorganitzar: contrareforma, refan l’autoritat, la jerarquia eclesiàstica, en estructura piramidal i ho haurà dues ordres: dominics i jesuïtes que ajudaran el Papa a reorganitzar l’església.
Es donaran unes directrius morals, que controlaran i els capellans han de donar exemple. Hi va haver estats que vanrecolzar el papa de Roma: Itàlia i Espanya. L’art Barroc és majoritàriament religiós, sobretot en aquests 2 estats.
Un art que pretén convèncer que la única religió veritable és la catòlica. L’art vol convèncer. Art de la reforma: menys decorat, més auster i menys religiós ( holanda). França: la funció de l’art està relacionat amb el rei i demostrar el poder del rei Sol. El barroc es un art que temoltes variables en diverses escoltes.

Plaça de Sant Pere del Vaticà
1.Roma és la capital de la cristiandat. El Vaticà era un dels estats que componia Itàlia, que encara no estava unificada.
2. una edificació urbanística, que esta construïda de manera arquitravada. Composició: trapezi i forma ovalada que uneix l’església amb la avinguda amb la resta de Roma. Tots aquests elements estan posatsen un eix de simetria i proporcionen al visitant que si acosta una perspectiva escenogràfica. L’oval i el trapezi són formes típicament Barroques, i marquen com unes diagonals que fan que sigui més dinàmic. Bernini recupera la visió de la cúpula, allargant la plaça de la façana. Al centre hi ha un obelisc egipci, i a més hi ha dues fonts barroques que marquen els dos centres del oval.
Antc plaçacampidoglio de M.A., de forma trapezoïdal i una forma ovalada inscrita amb un mosaic al terra. L’església queda mes alta, el trapezi uneix l’església a la plaça amb unes escales. La forma de l’oval pot simbolitzar com uns braços que acullen la cristiandat.
A la part ovalada hi ha uns porxos edificats que s’ajunten amb unes columnes dòriques però sense estries. Sobre la columna, hi ha diverses...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Barroco
  • El barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • El Barroco
  • Barroco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS