BARTOMEU ROBERT YARZ BAL

Páginas: 2 (423 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2015
BARTOMEU ROBERT YARZÁBAL
Bartomeu Robert Yarzábal, conegut també com a Dr. Robert. Fill de pare de Sitges i mare de Pasaia (Guipúscoa).
Va néixer a Tampico (Mèxic) on el seu pare exercia de metge,tot i així va passar els seus primers anys de vida a Sitges, d’on era descendent. L’any 1864 es gradua en Medicina a la universitat de Barcelona, aconsegueix el títol i guanya les oposicions, aixídoncs entrava a l’hospital de la Santa Creu on durant quatre anys es va encarregar de la guàrdia nocturna. A la fi, al 1864, va obtenir el grau de Doctor, i va aconseguir també una plaça en el mateixprivilegiat hospital. L’any 1875 va ser nombrat catedràtic de la patologia mèdica.
Llavors Robert, ja era conegut a tot Barcelona per la seva excel·lent tasca en el l’ofici de metge, i per l’estima il’apreciï que li tenien els alumnes. Com a anècdota, fou un dels primers professors en explicar les malalties, acompanyant d’una persona afectada per aquell mal. A partir d’ell, molts altresprofessors el van seguir com a exemple. Com a professor, va col·laborar en la traducció de llibres i en va escriure un de propi “Tratado de enfermedades del aparato digestivo” al 1889 que parlava sobre lesmalalties de l’aparell digestiu.
La seva bona fama, el va portar a presidir nombrosos càrrecs públics de prestigi com ho podrien ser el de l’acadèmia de ciències mèdiques (1880-1884 i 1895-1897), del’Ateneu Barcelonès (1881-1882 i 1900-1901), la Reial acadèmia de medicina de Barcelona, entre d’altres...
La seva popularitat va arribar al govern i al rei d’Espanya, i el 1899 el proclamen alcalde deBarcelona. Com a alcalde les primeres coses que va fer Robert fou eliminar a caciquisme de l’ajuntament i iniciar una campanya d’investigació per intentar solucionar la alta mortalitat infantil.
Alcap d’uns anys, dimiteix del càrrec en negar-se a firmar el desallotjament de moltíssims Barcelonins per oposar-se a pagar els altíssims nous impostos del govern, i encapçala el “tancament de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Texto Comparativo “La Isla Desierta” De Roberto Arlt y “Balada De La Oficina” De Roberto Mariani
  • La bala
  • BALAS
  • bala
  • Balada
  • La bala
  • LE BAL
  • La balada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS