berrueceros

Páginas: 7 (1678 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2014
LA PILOTA VALENCIANA



1. INTRODUCCIÓ


Els jocs i els esports populars i tradicionals són aquells que transmesos de
generació en generació, per regla general de forma oral, arriben fins a nosaltres.

L´esport tradicional és producte de l´evolució complexa dels jocs populars. Els joc es reglamenta, el terreny de joc es delimita i els instruments s´unifiquen.

Quan parlem depilota valenciana ens trobem davant un esport tradicional, amb un organisme (federació) que l´impulsa, promociona i regula, respectant al màxim l´ascendència popular.



2. APROXIMACIÓ HISTÒRICA


L´origen del joc de pilota practicat pels valencians es troba a l´antiguitat clàssica grecoromana. Homer en l´Odissea ens eferix la primera referència escrita del nostre joc. La modalitat mésimportatant grega és la Feninde, avantpassat directe de la nostra modalitat més antiga: les llargues.

En el món clàssic romà el joc de pilota era un entreteniment habitual. Afegiren més modalitats.

El joc de pilota s´estengué per tota Europa.

FranÇa és el lloc on adquirí més prompte i durant més segles el caràcter de nacional. El coneixem des del segle XII, lligat als convents i a lareialesa. Es practicava a les sales contigües de les catedrals, valls dels castells o aprofitant les muralles de la població. Era el Jeu de paume.

En el segle XIX la seua pràctica decau a totes les regions espanyoles fins a desaparéixer, tret del País Basc, que promociona noves modalitats, i València. En aquest segle, a València, es produïx un gran auge popular de la pilota i a final de segle undesdeny burgés a la pilota. El considerava un joc rústic i contrari a la modernitat, influint en el prestigi social del joc de pilota valenciana i la seua possible difusió.





2.1. LA PILOTA HUI


Tres factors influïren en la decadència de la pilota: els cotxes que dificultaven el joc al carrer; l´aspecte físic del propi carrer amb rètols, llums i cristalls, que podien eixirperjudicats durant la celebració d´una partida; i finalment la televisió, que introduiria en les llars esports forans majoritàriament d´origen anglosaxó.

No obstant, cal fixar-se en alguns elements de recuperació del nostre esport. Amb la construcció de carrers artificials s´ha pogut evitar el maldecap dels cotxes i les molèsties als veïns. Va constituir-se la Federació de Pilota Valenciana, guanyantuna entitat pròpia dins els estaments esportius. Els mitjans de comunicació li dediquen un poc d´atenció. I entitats públiques i privades organitzen campionats i trofeus, promovent, a més, la creació d´escoles de pilota.




3. ASPECTES DEL JOC



3.1. LA PUNTUACIÓ DE JOC


Per comptar, quan un guanya una jugada ha aconseguit un quinze. Quatre quinzes són un joc:
0 quinzes: NET1 quinze: QUINZE
2 quinzes: TRENTA
3 quinzes: VAL
4 quinzes: JOC o TANTOS

Cal tindre present, però, que per a guanyar un joc s´han de tindre dos quinzes d´aventatge sobre l´adversari. Si es produix un “val a val”, els dos equips baixaran a empat a trenta i es continuarà jugant.

Si un equip dels dos aconseguix fer quatre quinzes seguits, mentres que l´altre no n´ha fet cap, es diu queha fet un joc net.

Quan s´aconseguix un joc, es diu que tens 5 “tantos” i es compta de 5 en 5. Així, ens trobem amb partides de raspall que es juguen a 25 tantos (5 jocs), i partides d´escala i corda que es juguen a 60 tantos (12 jocs).






3.2. MANERES D´INICIAR UNA PARTIDA


Treta o “saque”. Consistix en colpejar la pilota el més fort possible per evitar que el contrari pugatonar-la.

Ferida. Es dona en les modalitats de canxa dividida (corda al mig). S´inicia la partida mitjanÇant un colp o un llanÇament de precissió que intenta provocar l´errada de l´adversari.



3.3. INSTAL-LACIONS


Carrer.

Frontó.

Galotxeta. Espai rectangular on es practica la modalitat de galotxetes de Monòver.

Trinquet. L´espai de joc queda definit per les muralles (parets...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS