breve historia del piano

Páginas: 6 (1333 palabras) Publicado: 1 de junio de 2015





ÍNDEX




Pàgina
Piano: definció i parts …..............................................................................
2
Història i evolució del piano….....................................................................
3
Tipus de pianos …........................................................................................
5
Conclusió.....................................................................................................
7
Webgrafia .....................................................................................................
8










1

PIANO: DEFINICIÓ I PARTS

El piano és un instrument musical de teclat de corda percudida compost per una caixa de ressonància i un teclat de 88 tecles. Les tecles accionen un mecanisme de martellets que colpegen lescordes produint un so. Les vibracions es transmeten a través dels ponts a la taula harmònica, que els amplifica.
Està format per un arpa cromàtica de cordes múltiples, accionada per un mecanisme de percussió indirecta, a la qual se li han afegit apagadors. També hi ha uns pedals que serveixen per a modificar el so.
Caixa de ressonància
La caixa de ressonància és on s'amplifica i es modula el so.Està formada per una tapa superior, una tapa inferior i una secció de fusta que uneix les dues tapes. Dins la caixa hi ha el bastidot que controlar la vibració.
Taula harmònica
La caixa està formada per una tapa superior, una tapa inferior, anomenada taula harmònica. Està formada per una sèrie de llistons units entre si mitjançant cola. És l'autèntic element de ressonància de l'instrument i la sevafunció és amplificar el so produït per les cordes.
És molt important que la fusta de la taula harmònica sigui de bona qualitat, principalment d'avet
Tapa superior
La tapa superior de la caixa serveix per dues coses: tancar el moble i projectar el so cap al públic. Aquesta tapa es pot col·locar en diverses posicions segons la potència requerida.
Bastidor
És una carcassa de barres primes que solen serde ferro.
Cordes
Les cordes de la part superior, que són les notes més greus, són més gruixudes i les de la part inferior, que són les notes més agudes, són d'un gruix inferior.
Les cordes són l'element vibratori que origina el so en el piano.
Teclat
Actualment el teclat té 88 tecles, 36 negres i 52 blanques. Al segle XVIII els clavecins tenien poc més de 61 tecles, mentre que la majoria delspianos fabricats des del 1870 tenien 88 tecles.
Pedals
Els tres pedals d'un piano de cua, d'esquerra a dreta, són: el pedal unicordi o una corda, el pedal tonal i el pedal de ressonància.
Un piano modern té tres pedals (unicordi, tonal i de ressonància). A principis del segle XX, els pianos tenien tan sols el pedal de ressonància i el pedal una corda.
2
HISTÒRIA I EVOLUCIÓ DEL PIANO
El piano va serfabricat a partir d'altres instruments anteriors: Cítara, Monocordi, Salteri, clavicordi, claveci ...
L'instrument musical més antic que inicia el que avui coneixem com el piano és la cítara, un instrument originari d'Àfrica i del sud-est d'Àsia que es remunta a l'edat del bronze (al voltant de l'any 3000 aC). La cítara era un conjunt de cordes tenses disposades sobre una taula que vibraven ambels dits, les ungles o un objecte amb punxa.
El monocordi va ser un instrument posterior a la cítara, però tenia algunes variacions respecte a aquesta. Estava construït amb una única corda molt més llarga que les cordes que s'empraven en la cítara, que vibrava sobre una petita caixa de ressonància de fusta.


Més tard es va inventar el salteri, un instrument construït sobre els principis de lacítara però amb una forma trapezoïdal. Molt més tard, aquesta forma va donar pas al disseny dels primers clavecins. Es pretenia trobar algun tipus de mecanisme que fes que les cordes no estiguessin en contacte amb els dits. Així va sortir el clavicordi que vibrava mitjançant una agulla metàl·lica i després el clau que vibrava mitjançant la punta de les plomes dels ocells.
Durant l'edat mitjana...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Breve historia del piano
  • Piano Historia
  • Historia del Piano
  • Historia Del Piano
  • Historia Del Piano
  • Historia Del Piano
  • Historia del piano
  • Historia del piano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS