Breve introduccion a la teoria literaria

Páginas: 6 (1339 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2014
COMENTARI “QUÈ ÉS LA TEORIA?”, J.Culler
Jonathan Culler, professor de llengua anglesa i un dels principals teòrics de la deconstrucció, és l’autor del llibre “Breve introducción a la teoria literaria”. En el primer capítol d’aquest, estructura en tres parts la seva reflexió sobre què és la teoria.
Primerament, a partir d’un exemple en el que una parella trenca la seva relació, apareix laprimera definició de teoria: una teoria sorgeix d’una especulació de la que en serà difícil trobar proves científiques per a verificar-la. És a dir, l’afirmació d’una teoria tanmateix és dubtosa per la manera com s’expressa: “Tinc la teoria que...”
Un cop explicat el significat, Culler ens diu que considera la teoria un gènere que no s’ocupa d’un camp només, si no que podem trobar teoria en obresd’antropologia, filosofia i lingüística, entre altres. Aquest fet, fa que alguns raonaments d’una teoria d’un camp pugui ser útil i aporti suggeriments per a l’estudi d’una altra disciplina.
Per últim, la tercera part del seu raonament explica que la teoria té la qualitat de fer pensar al lector d’una manera diferent, deixant de banda la forma més comú de pensar. És a dir, causa uns efectes sobre lespersones que fan alterar la seva perspectiva, per exemple, posant en dubte idees de sentit comú, intentant demostrar que el que es considera “de sentit comú” és realment una construcció històrica que ha fet que no es qüestioni el que es diu i s’hagi assolit de forma natural.
Culler acaba la seva introducció a la teoria dient que a partir de dos teòrics, veurem aquestes crítiques al sentit comú endiferents àmbits:
L’ historiador de les idees Michael Foucault, a través del seu llibre “La història de la sexualitat” fa un anàlisi d’una “hipòtesi repressiva” referint-se al sexe.
Segons Foucault, el sexe engloba sensacions, plaers, identitats de cadascú, relacions i fins i tot òrgans i aparells humans en un sol mot. Però això no ha estat de forma natural, si no que la causa es troba enfenòmens anteriorment reunits per metges, l’església, novel·listes i altres factors per a crear aquesta idea que alhora ha estat reprimida pels seus mateixos causants, cosa que ha originat una “lluita” contra aquesta repressió.
L’autor del llibre exemplifica aquest fet parlant de la homosexualitat, paraula que ha acabat designant a la persona qui ho és com una espècie dins de la raça humana.Foucault considera que la teoria realitza jugades que són útils per a l’estudi d’altres temes, com per exemple, la literatura.
És a partir d’aquesta relació que Culler extreu que la hipòtesi sobre el sexe de Foucault ha tingut una repercussió important en els estudiosos de la literatura, ja que en aquesta mateixa, resideix una de les causes de la creació del que anomenem sexe. A més, és el primer enconsiderar que el tema del sexe té una història i no ha estat una cosa evident.
El segon teòric que Culler ens presenta és Jacques Derrida, filòsof que inspirant-se en l’obra Confessions del filòsof Rousseau elabora una teoría que es basa en la parla i l’escriptura.
Rousseau considera que la parla és la manifestació immediata del pensament i que l’escriptura és un signe secundari que lacomplementa, anomenat “suplement”.
Derrida doncs, parteix de la paraula “suplement” per a començar la seva teoria: un suplement és un complement que serveix per a completar alguna cosa. A partir d’aquí, es qüestiona si la parla podria prescindir de l’escriptura o si l’escriptura aporta a la parla algun element que li falta.
Basant-se en Rousseau, explica possibilitat de mal interpretació que hi pothaver en la escriptura, ja que la falta d’un receptor i d’intermediaris fa que qualsevol frase o paraula que no s’entengui no pugui ser explicada, per tant qui llegeix interpreta el text segons el que entén. Del contrari, quan el que es vol explicar es fa parlant, hi ha possibilitat d’aclariment i de gesticulació, amb una possibilitat més baixa d’interpretació. Tot i així, en els seus textos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Breve introducción a la teoría literaria
  • Una introducción a la teoría literaria
  • Terry Egleton
  • Resumen de Breve introducción a los estudios literarios. Jonathan Culler
  • Resumen comentado de la obra "breve introducción a la teoría literaria" de jonathan culler
  • breve introduccion al sonido
  • breve introduccion
  • Introduccion a la teoria literaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS