Càncer

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (577 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
El càncer és la reproducció sense control d’unes cèl·lules d’una determinada part del cos. Aquest fenomen està causat per una acumulació d’errors en el material genètic de les cèl·lules. Rarament ésuna malaltia heretable, la possibilitat de tenir càncer augmenta amb l’edat però fins hi tot els fetus poden arribar a tenir-ho.
Els càncers poden generar tumors que depenent de si envaeixen elsteixits que l’envolten o afecten a la funció de l’òrgan on creix poden ser tumors benignes (no l’envaeix ni l’efecte) o maligne ( l’envaeix i l’efecte) aquests poden desenvolupar i expandir cèl·lulescancerígenes per altres òrgans i crear nous tumors anomenats metàstasi.
No estan definides les causes del càncer, però hi solen influir diversos factors biològics i ambientals com per exemple lessubstàncies carcinògenes que en resulta de l’exposició a algunes substàncies químiques. Les radiacions d’alta energia com els rajos ultraviolats del sol. Els virus com el papil·loma humà, l’hepatitis C... Lapredisposició genètica com els càncers de mama, el retinoblastoma...

Els càncers es poden classifiquen tenint en compte el tipus de cèl·lula que més s'assembla al tumor. Com per exemple laCarcinoma: tumors malignes derivats de cèl·lules epitelials. Aquest són els càncers més comuns, incloent-hi les formes comunes de càncer de pit, de pròstata, de pulmó i de còlon.
Sarcoma: tumors malignesderivats de teixit connectiu, cèl·lules mesenquimals.
Limfoma i leucèmia: malignitats derivades de cèl·lules hematopoètiques, aquestes sòn les que formen la sang.
Tumor de cèl·lules germinals: tumorsderivats de cèl·lules totipotents. En els adults, sovint es donen als testicles i ovaris; en els fetus, i en les primeres fases de creixement es donen sobretot a la línia mediana del cos, especialmenta l'extrem del còccix.
Tumor blàstic o blastoma:són uns tumors principalment malignes que s'assembla al teixit immadur o embrionari. Molts d'aquests tumors són especialment comuns en els infants....
tracking img