Cantera Lafarge

Páginas: 12 (2866 palabras) Publicado: 7 de octubre de 2012
PRODUCCIÓ I APLICACIÓ DE LES MESCLES BITUMINOSES

La pedrera es troba situada a Cervelló, al costat de la urbanització El Lledoner i comunicada directament amb la Nacional 340. Es troba molt ben comunicada pel fet de trobar-se al costat de la N-340 i a uns trenta minuts de Barcelona. Lafarge és la multinacional líder i pionera en la fabricació de materials per el sector de la construcció.Actualment opera en 78 països i conta amb 78.000 empleats. La Pedrera que nosaltres vam visitar està especialitzada en àrids i en la fabricació de l’aglomerat asfàltic.

L’aglomerat asfàltic es basa en un 95-96% d’àrid i 4-5% de betum (entre altres materials en menor quantitat segons el tipus d’aglomerat asfàltic que es necessita).

De les diferents piles que hi havia d’àrids en vam poderdiferenciar dos tipus diferents segons la tonalitat. Un de clar, que corresponia a un àrid calcari (tou) i un altre de fosc, que correspon a un àrid porfíric i granític.
El calcari és més barat i es fa servir per capes de base i capes intermèdies. El segon, es fa servir per capes de rodadura (mescles poroses i drenants). Les capes de rodadura han de ser més dures que les capes inferiors però la duresadels àrids calcaris que s’usen per a les capes de base i intermèdies també és suficient bona per posar a sobre d’elles les capes de rodadura.














1-Tolva freda on hi ha una comporta que deixa caure l’àrid
2-Elevador de material en fred
3-Tambor assecador
4-Col•lector de pols
5-Elevador de material en calent
6- Criba, tolves calentes, unitat de mescla i dipòsitd’aglomerat asfàltic calent



Primer ens van ensenyar la zona de matèries primeres, diferents aplecs d’àrid que estaven separats per determinades fraccions nominals amb mm. Des d’aquesta zona es posen els àrids a les tolves amb fred.

Per les capes de rodadura i per les mescles discontinues i drenants es posa molta quantitat d’esquelet gros (> 4mm) i d’àrid fi se’n posa molt poc, aproximadament un15%. Això crea una discontinuïtat ja que un cop estès, la superfície queda amb forats. La finalitat de posar aquestes proporcions és per dues raons. Una és per drenar quan plogui i així evitar l’efecte d’aquaplanning. Un segon motiu és per l’efecte sonoreductor, ja que els forats absorbeixen el soroll dels neumàtics.

Els àrids es separen segons són de 0-6mm, 6-12mm, 12-18mm i 18-25mm.
Lesplantes d’àrids per aglomerats asfàltics es divideixen en dos tipus segons si són contínues o discontínues.
En les plantes discontínues les tolves amb fred es posen en marxa i hi ha una cinta transportadora que recull els àrids i entren en un tambor assecador on s’injecta foc per treure la humitat dels àrids.


Seguidament, es netegen els àrids grossos ja que només es permet fins un 2% depols adherida. Un cop treta la pols, els àrids pugen fins a la part alta de la planta on unes malles o cribes classifiquen l’àrid per mides, a una temperatura d’uns 180ºC.
La diferència amb una planta contínua seria que aquesta no tindria el procés de la criba, sinó que entraria tot l’àrid junt en un tambor mesclador.


Un cop determinada la dosificació, es va pesant la quantitat que volem dela mida més grossa d’àrid, el pes que volem de la següent mida de l’àrid i així fins arribar a la pesada que volem de l’àrid més fi i es van introduint al tambor mesclador.

La zona de mesclador està a uns 165ºC aproximadament. Consta d’uns braços que remouen l’àrid i s’injecta el % de betum desitjat. S’està 28-30 segons barrejant-se fins que s’obren unes comportes i cau sobre els camions quepoden portar unes 25 tones. Per tant, es fa vuit cops les pesades de 3200 kg per un camió.
La textura de l’aglomerat asfàltic en aquest moment és com una mel a 165ºC. En el camió s’ha de posar un toldo per tapar-lo per evitar que es refredi.
En la zona on s’ha de col•locar l’aglomerat, es diposita la mescla semi-compactada i es passa un rodet per realitzar la compactació correctament sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lafargue
  • canteras
  • canteras
  • Cantera
  • Canteras
  • Cantera
  • Canteras
  • canteros

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS