Canvis Econòmics I Socials Al Segle Xix

Páginas: 27 (6646 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2013
CANVIS ECONÒMICS I SOCIALS AL SEGLE XIX
1)
Des de el darrer traç a la industria espanyola destaquen Catalunya on la industria tèxtil estava assentada i desenvolupada i el País Basc on la industria siderúrgica tenia molta importància. A la resta del país , destaca la indústria agroalimentària gracies al predomini de l'agricultura amb un volum que representava més de la meitat del totalindustrial d'Espanya , per regions aquest tipus de industria predomina a Andalusia ,Astúries ,Canàries i Extremadura . Les indústries metal·lúrgiques i industries químiques representen un 3% de la industria.

2) ¿Per què parlem de desamortització del subsòl espanyol?
- Perquè desprès de la Llei de mines del 1868 va suposar la fi d’una rígida reglamentació de les concessions mineres i la liberalitzaciódel sector, que com a conseqüència comença l’explotació massiva dels jaciments espanyols. L’expansió de la producció minera s’explica per tres factors: l’augment de la demanda internacional, els avenços en les tècniques de l’explotació, que van abaratir els costos d’extracció, i de l’endeutament crònic de la Hisenda espanyola, que va impulsar la concessió d’explotació dels jaciments a companyiesestrangeres a canvi de compensacions monetàries per a l’Estat. I per aquestes concessions és considerat com a desamortització del subsòl.
3) Pàg. 166 i 167. Activitats de la 1 a la 5
1- A partir del DOC. 3 valora el desenvolupament industrial d’Espanya en relació amb els països més industrialitzats d’Europa.
Respecte el gràfic podem observar la població activa per sectors de l’any 1870 fins1877 com tots aquestos països indicats(EUA, FRANÇA, ALEMANYA, HOLANDA, REGNE UNIT) tenen un percentatge major que 20 en l’industria, mineria i construcció, en canvi Espanya es el que menys te, només un 14,4%. Espanya no només es la que menys percentatge de industria te, també en serveis hi es molt fluixet un 19,5,(comparant que el que menys te a part d’Espanya és Alemanya amb 21%), té el majorpercentatge en l’agricultura i pesca, sense duda en aquest sector érem la major potencia amb un 66,1%.

2- Analitza quins obstacles per a la industrialització es dedueixen dels DOC. 2 i 7.
Els obstacles que podem veure en aquests dos documents són l’endarreriment agrari i l’escassa capacitat de compra de la immensa majoria de la població espanyola. Amb uns ingressos escassos, la major part delspagesos havia d’emprar una part molt alta del seu salari en la compra d’aliments, i, per aquesta raó, la disponibilitat salarial per a l’adquisició de productes manufacturats era molt escassa. Per això, la indústria tenia poca demanda i pocs estímuls per argumentar la producció.
3- Explica els problemes del carbó asturià que exposa el DOC.4. Quines conseqüències se’n deriven?.
En Espanya hi haguéuna desfavorable dotació d’energia i de matèries primeres fonamentals per al desenvolupament industrial. Les mines de carbó eren abundants, però el producte era de mala qualitat i de poder calorífic baix a causa de l’estructura de les vetes.
Per causes geològiques, les mines de carbó espanyoles solen presentar unes vetes estretes i molt fragmentades que dificulten els processos; el producteobtingut, de poca consistència física, trencadís, presenta una proporció excessiva de incapaç per als processos siderúrgics.
Dificultats de les operacions del procés s’hi afegeixen les derivades duna localització poc favorable i de l’escassetat de transport tant ferroviari com marítim. Era de qualitat inferior, com he dit abans, i molt mes car que el britànic.
4-¿En quines condicions s’emetien elsbons?¿Per què l’excés de deute públic va poder perjudicar la industrialització?.
Es un bon de un capital de 500 pesetes amb un interès del 6% anual. Era una 2ª emissió per un valor de 250.000.000 de pesetes, el pagament de la renta i la seva amortització del capital era per parts iguals, en 20 anys(12.500.000 cada any) i que es garanteixen el seu pagament amb les vendes de bens desamortitzats....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Transformacions Econòmiques I Canvis Socials En El Segle Xix I Primer Terç Del Segle Xx.
  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Societat i moviments socials al segle XIX
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • Catalanya i espanya al segle xix
  • Les Constitucions Del Segle XIX I XXI

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS