Carapedo

Páginas: 29 (7124 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2013
IES JOAN COROMINES
PRIMER DE BATXILLERAT
CURS 2010 – 2011
SEGON TRIMESTRE
GUIA DE LECTURA DEL LLIBRE



A cau d'orella (Cartes a Roser)

Tàndem (1997)

Premi Samaruc dels bibliotecaris valencians

Llibre de pensament que constitueix un assaig juvenil. Dirigit bàsicament a joves constitueix no obstant, una lectura útil i interessant per a tot tipus de lector.

A través d'unescartes a la seua filla Roser, l'autora explica les incògnites i les esperances del món que ens envolta amb la intenció de compartir unes reflexions i encetar un diàleg intergeneracional. Ho fa a partir de la narració de vivències personals les quals li serveixen per aportar informació, interpretar-la i per transmetre emocions individuals però també emocions col·lectives perquè entén que aquestestambé formen part de la història.
Amb sinceritat, sense dogmatismes ni maniqueismes i sense amagar la perplexitat o els dubtes que algunes qüestions li provoquen, dedica els primers capítols a explicar que fou el franquisme i la transició política, hi parla de canvis, de democràcia, d'història i de llengua. A continuació dirigeix la mirada a qüestions com les guerres, la violència, els mitjans decomunicació, la pobresa al món i al fet de ser dona així com a algunes lluites ciutadanes que han esdevingut referents per als moviments socials.
Dotat d'un llenguatge intimista i tendre, “A cau d'orella. Cartes a Roser” és des de la seua publicació un important referent per a molts adolescents i joves valencians.

http://carmemiquel.com/obres/acaudorella.html


ALGUNES PROPOSTES PER A LALECTURA PENSO QUE PROFITOSA DEL LLIBRE A CAU D’ORELLA, DE CARME MIQUEL
Incògnites i, sobretot, esperances
1. Carme Miquel sap que està embarassada de la seua filla precisament el dia 20 de novembre de 1975. Important, veritat? Pregunta-li a algú de casa com recorda aquesta data.
2. En aquells dies es van fer famosos els “partes” de l’anomenat “equipo médico habitual”. Esbrina quants metgesformaven aquest gabinet de “guàrdia permanent”. Fet açò, hauràs trobat també que el doctor Martínez-Bordiu era qui dirigia l’“equipo”; quina relació tenia aquest metge amb Franco? No és agradable, però cerca amb l’ajut de Google –naturalment- les famoses imatges de l’agonia de Franco. Per cert, al mateix preu, fes una mica de catxull i comprova què es diu a la xarxa de qui va ser l’autor de tan macabresinstantànies.
3. Comenta l’autora que durant els darrers dies de l’agonia l’únic que se sentia a la ràdio era música clàssica. Segueix aquests enllaços per fer-te una idea de com anava la cosa en els mitjans de comunicació: http://www.rtve.es/rtve/20081110/espanoles-franco-muerto/192577.shtml,http://hemeroteca.lavanguardia.es/search.html?fromISO=true&q=Muerte%2520Franco&aux=Muerte+Franco&bd=20&bm=11&by=1975&ed=20&em=11&ey=1975&x=34&y=9
4. A les escoles de l’època es va viure la mort de Franco com un esdeveniment important de la Història. Intenta parlar amb algun mestre d’aquells dies –ací a l’institut en tenim uns quants- i que t’explique com va anar la cosa. Si és cert que els van fer posar una corbata negra, si van tindre uns quants dies de festa, si hi havia mestres que no estavendel tot disgustats... i el que ells et vulguen contar.

De quan manava Franco
5. Al principi es fa referencia a una cançó de Raimon, A l’any 40 jo vaig nàixer. Pots escoltar-la ací: http://usuarios.multimania.es/delaguerraalexili/4-1cancons.html

Ideologia i fets
6. Què significa l’expressió “braç en alt”? D’on ve aquesta salutació?
7. Quants morts va haver després de la guerra? Fes unabreu valoració personal sobre aquestes dades. Per cert, saps quants morts va haver ací a Benicarló? Pots cosultar per respondre l’entrevista que se li fa al senyor José Antonio Soriano al llibre Converses sobre la Guerra Civil a Benicarló, editat per l’Associació Cultural Alambor.
8. Carme Miquel fa referència a dues pel·lícules ambientades en la Guerra Civil. Tierra y Libertad, a més de ser una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS