catalan marius i torres

Páginas: 10 (2405 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014
Vida i obra: Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Va néixer a Palma de Mallorca a l’any 1913 i va morir l’any 1938, va ser un poeta i traductor mallorquí, va estudiar batxillerat i va ser deixeble de Carles Riba i de Joan Coromines. Durant aquesta etapa, Bartomeu va publicar nombrosos articles de tema cultural i de com va ser la seva joventut. Més tard es va anar a Madrid on va acabar el seu doctorat ion va aprendre l’ofici de tipògraf. Allà va ser sorprès per la Guerra Civil i va retornar a Barcelona, on es va allistar a l’exèrcit republicà però a causa de la tuberculosi no va poder combatre i finalment va ingressar en el sanatori de Osona on va morir quan tenia 24 anys.
La seva obra és breu però molt densa, consta de tres volums que van ser “Nou poemes”, publicat l'any 1933, “Quaderns desonets”, publicat l'any 1934, “Imitació al foc”, publicat l'any 1938.
En les seves dues primeres obres es veu clarament la influència de l’escola Mallorquina i a l'última,“Imitació del foc”, va trencar amb el seu estil paisatgístic i tradicionalista. Amb la seva mort es converteix amb el primer poema mallorquí que pertany plenament al segle xx. Al 2012 es va publicar una antologia titulada “Tempestatde flama” on fa una representació de la seva vida fins que va morir de tuberculosi.

A Mallorca, durant la guerra civil
Verdegen encara aquells camps
i duren aquelles arbredes
i damunt del mateix atzur
es retallen les meves muntanyes.
Allí les pedres invoquen sempre 5
la pluja difícil, la pluja blava
que ve de tu, cadena clara,
serra, plaer, claror meva!
Sóc avar de la llum queem resta dins els ulls
i que em fa tremolar quan et recordo! 10
Ara els jardins hi són com músiques
i em torben, em fatiguen com en un tedi lent.
El cor de la tardor ja s'hi marceix,
concertat amb fumeres delicades.
I les herbes es cremen a turons 15
de cacera, entre somnis de setembre
i boires entintades de capvespre.

Tota la mevavida es lliga a tu,
com en la nit les flames a la fosca.
Comentari de text: “A Mallorca,durant la guerra civil”


“A Mallorca,durant la guerra civil” és un poema pertanyent al llibre de poemes “Imitació del foc”, publicat l'any 1938, del autor Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Aquest volum va ser publicat pòstumament, és a dir, quan Bartomeu ja era mort a causa de la malaltia que enfrontava, latuberculosi. Aquesta obra va ser escrita durant la guerra civil on va participar del bàndol republicà encara que degut a la seva malaltia es va mantenir allunyat del combat.
L'autor en aquest poema fa continues referències a elements immutables del paisatge mallorquí, especialment la serra de Tramuntana, elements que mantenen al marge de les circumstàncies i canvis temporals.
Pel que fa al'estructura externa, aquest poema esta dividit en dues estrofes: la primera molt més extensa de disset versos i la segona, com a conclusió de només dos versos. Els vuit primers versos són octosíl·labs, el novè i el tretzè són alexandrins i la resta decasíl·labs, tots amb absència de rima.
Pel que fa a l'estructura interna el poema el podem dividir en les següents parts: la primera, que en pertanyen elsvuit primers versos, destaca i descriu la perpetuïtat del paisatge mallorquí i fins i tot al final del quart i vuitè vers amb les paraules “...les meves muntanyes...” i “...claror meva!...” (respectivament) ens vol demostrar el nivell de pertanyença que té amb aquesta terra, la segona, pertanyent als següents nou versos, és a dir, del novè al dissetè vers (ambdós inclosos), l'autor primerament ensvol expressar el seu desig de no perdre mai el record d'aquesta terra als versos nou i deu per continuar seguidament amb un enfoc més pessimista relacionant la naturalesa amb el seu delicat estat de salut, en són exemples: “...em fatiguen com en un tedi lent...” o “...El cor de la tardor ja s'hi marceix...” (entre altres), i com a conclusió del poema ens trobem als dos versos restants, és a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Entre l'herba i els núvols, Màrius Torres
  • Marius Torres
  • marius torres
  • marius torres
  • Marius torres
  • marius torres
  • Màrius torres
  • Màrius Torres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS