Catalunya i espanya xix

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1541 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 24 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Catalunya i Espanya al segle XIX, La construcció d’un sistema liberal
Unitat 6

1. Introducció
2. Carles IV ( borbó )
3. La guerra de la independència o del Francès. ( 1808-1814 )
4.1 Les corts de Cadis i la constitució de 1812
4. El regnat de Ferran VII ( 1874- 1833 )
5. El regnat d’Isabel II (1833- 1868 )
6. El sexenni revolucionari ( 1868-1874 )

1. Introducció
Durant tot el segle XIX Catalunya i Espanya van viure un procés de un sistema polític liberal. Els primers intents es van veure amb la reacció per la invasió de las tropes napoleòniques i va acabar amb la mort de Ferran VII.
Cal destacar la elaboració de la primera constitució espanyola del 1812 que reflectia algunsdrets democràtics i la existència de unes corts( bicameral: congres dels diputats, senat ).

2. Carles IV
Era un monarca absolutista que va governar sota la influencia del seu primer ministre Godoy i va fer el any 1807 fa fer un tractat anomenat Fontainebleau pel qual França i Espanya acordaven fer la invasió de Portugal amb l’objectiu de repetir-se el territori, però el objectiu real era l’invasió d’ Espanya. Aquest fet va provocar un descontentament general i el rei i el seu fill van marxar d’Espanya al 1808 cap Anglaterra, i Napoleó va posar el seu germà Josep Bonaparte( Pepe Botella ) com a rei d’ Espanya.

3. La guerra de la independència o del francès
El maig del 1808 els francesos van ocupar Madrid i llavors es va crear l’enfrontament bèl·lic entre dos bàndols( unbàndol era els patriotes( defensaven Espanya), els afrancesats( que defensaven les idees de Pepe Bonaparte ) ).
La guerra va durar 6 anys i els primers moments guanyaven els francesos però cap al 1812 els espanyols van aconseguir amb la ajuda de Gran Bretanya ( tropes Angleses i guerrilles) i així guanyar Arapiles enderrocant els francesos .
L’any 1813 es va signar un tractat el de Valençay i enaquest tractat Napoleó posava fi a la guerra i el 1814 els francesos ja han marxat d’Espanya.

4.1 Les corts de cadis i la constitució del 1812
Durant la guerra del francès es van crear juntes de defensa amb l’objectiu d’organitzar-se contra la invasió napoleònica. En concret a Cadis a l’any 1810 es va fer la junta central a Cadis( era un territori no ocupat per el francesos ), aquestajunta es va convertir en un govern alternatiu el de José Bonaparte, aquesta junta va convocar una reunió de corts i van assistir aquesta cort els representants de tots els territoris espanyols. El seu objectiu era elaborar una constitució liberal de caràcter progressista que va ser aprovada a l’any 1812 i reflectia las idees del liberalisme polític per Espanya.
Aspectes continguts de laconstitució de 1812
1. És la primera constitució espanyola.
2. Va ser promulgada el 19a/03/1812
Dia de sant Josep, per la qual cosa rep el nom de “la pepa”
3. La sobirania nacional resideix : rei , poble.
4. Ideologia: progressista
5. Els tres poders : legislatiu( corts unicamerals), Executiu ( rei ) , judicial (tribunals)
6. Sufragi: universal ( no dones ), indirectes.
7. Drets: llibertats (reunió, premsa, associació)
8. L’estat pel que fa a l’església és de religió catòlica
Altres decrets
* Supressió de les senyories
* Abolició de la inquisició
* Abolició dels gremis
* Igualtat de tots davant : lleis, impostos.
Aconfessional: no ets de ninguna religió
Confessional : ets de alguna religió
4. El regnat de Ferran VII ( 1874- 1833 )
FerranVII, el fill de Carles IV, quan va acabar la guerra de la independència va tornar a Espanya a governar amb el recolzament dels liberals procedents de Cadis. Ferran es va comprometre a instaurar la constitució de 1812 però no va ser realment aplicada.
La primera etapa de govern entre 1814 i 1820 va tenir un tarannà molt conservador. A l’any 1820 es va produir un pronunciament militar del General...
tracking img