català, memorització

Páginas: 7 (1672 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
Concepte de revolució:
Revolució és el canvi o transformació radical i profund respecte al passat immediat. Es pot produir en diversos àmbits al mateix temps, tals com econòmics, culturals, religiosos, polítics, socials, militars, etc.
Els canvis revolucionaris, a més de ser radicals i profunds, i comportar conseqüències transcendentals, s’han de percebre com a sobtatsi violents, com un trencament de l’ordre establert o una discontinuïtat evident amb l’estat anterior de les coses.
Si no és així, s’hauria de parlar millor d’evolució, transició o crisi.
Si el que falta és el caràcter transcendental podem parlar de revolta.
Les revolucions són conseqüència de processos històrics i de construccions col·lectives, per tal que existeixi una revolució ésnecessari que hi hagi una nova unió d’interessos.
L’ECONOMIA PREINDUSTRIAL
Era de caràcter rural
Demogràficament presentava un escàs creixement vegetatiu.
Al llarg del S. XVIII ambdós factors van experimentar canvis que seran els precursors de la Revolució Industrial, que s’han anomenat “Protoindustrialització”i que es van concretar en:
- L’expansió del comerç a llarga distància.
- Eldesenvolupament d’una indústria rural “Domestic System”(indústria domèstica) que combina el treball agrícola amb la manufactura tèxtil a les cases.
La Revolució Industrial
Va tenir lloc des de mitjans s. XVIII a mitjans s. XIX (1750-1850).
Va començar a Anglaterra
Es tracta d'un conjunt de canvis que van fer possible la desaparició de l'Antic Règim econòmic i la implantació del capitalismeindustrial. És el trànsit d'una societat agrícola a una d'industrial.
Actualment molts països en el món presenten estructures de caràcter preindustrial. Es parla aleshores de països en vies de desenvolupament.
La 1ª Revolució Industrial
Va ser possible gràcies a una sèrie de transformacions:
Demogràfiques
Agràries
Tècniques
Comercials, dels transports i les comunicacions
Els principals sectorsafectats van ser: el tèxtil i el siderúrgic
Transformacions demogràfiques
CAUSES:
Manteniment d’unes elevades taxes de natalitat (al voltant de 40 ‰).
El descens de la mortalitat catastròfica com a conseqüència de:
• la desaparició de les crisis de subsistència (Revolució agrícola)
• les millores higièniques, sanitàries(asèpsia)i mèdiques
(per exemple la vacuna).Diapositiva 6:
Asèpsia: esterilització completa i absència total de bactèries d’una zona, en concret referent a l’asèpsia mèdica, seria la protecció dels pacients i del personal sanitari contra la infecció o reinfecció per la transferència de microorganismes d’una persona a una altra.
Vacuna: un dels grans avenços mèdics que ajudaran a controlar la mortalitat catastròfica. La primera vacuna va sercontra la verola i la va dissenyar Edward Jenner a finals del S.XVIII.

Transformacions agràries
Van ser anteriors i van facilitar les de la indústria, van ser una autèntica Revolució agrícola, que va afectar Anglaterra.
Les seves bases van ser:
Una nova estructura de la propietat agrària. Els "open fields" són substituïts per les “enclosures” (tancaments).
La implantació d’innovacions, quevan permetre abandonar el guaret, i posar en funcionament el “Sistema Norfolk”: estabulació del ramat, introducció de nous conreus (blat de moro, patata, plantes farratgeres, etc.) i l’utilització de les primeres màquines agrícoles (segadores i trilladores).
Diapositiva 7:
Per estimular la producció es van anar aprovant noves lleis que van derogar l’antic sistema senyorial de la terra, quepassava per disposar de terres comunals que es van anar venent en petits lots a propietaris que podien fer les intervencions que creessin convenients.
Una de les innovacions més importants va ser el sistema de norfolk ideat per Charles Townshend en què es permetia no deixar cap porció de terra en repòs, establint-se rotacions regulars amb un ritme quadriennal en què es conreava una porció de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS