Causas de la caida del capitalismo en el Manifiesto Comunista

Páginas: 6 (1263 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2013
Causes de la caiguda del capitalisme al Manifest Comunista

El Manifest Comunista és considerat un document molt important, tant pel que fa al seu contingut històric com per les intencions i missatge que tenia com objectiu transmetre en el moment de la seva publicació. A més, cal afegir que és un document que ha estat traduït a moltes llengües i al llarg de molts anys, sent avui dia referentper molts dels partits comunistes que trobam en les societats contemporànies.

El Manifest Comunista va ser escrit, per encàrrec de la Lliga del Justos -més tard anomenada Lliga dels Comunistes-, per Marx i Engels, els quals formaven part d'aquest col·lectiu. Les idees principals que se n'extreu d'aquest document són: en primer lloc, que la història política d'una societat està determinada pelsmodels de producció, els quals estableixen la estructura socio-econòmica de la societat. En segon lloc, un cop es formen les classes socials en funció de la propietat privada, la història política ha estat la lluita de les classes explotadores i les explotades -materialisme històric-. En darrer lloc, segons el document, el proletariat és la classe social revolucionària per naturalesa dins de lessocietats modernes i per mitjà de la revolució comunista ha de cercar la seva emancipació (Engels, 1976)

El Manifest Comunista s'estructura en quatre capítols. El primer parla sobre la història de la humanitat en base de la lluita de classes: classes opressores i oprimides, aquells que tenen els mitjans de producció i els que es troben sotmesos a ells. En les societats modernes aquestesdiferències no s'han trencat i les dues classes antagòniques serien els burgesos i els proletaris. Segons Marx, aquests antagonismes creixen a mesura que creix el capitalisme.

En el segon capítol, Marx i Engels parlen dels proletaris i els comunistes. Aquests darrer són part del moviment obrer proletari. En aquest a més descriuen la teoria del comunisme com l'abolició de la propietat privada burges queresulta de l'explotació capitalista. En aquest, a més, posen èmfasis en la importància que te l'organització del proletariat per poder aconseguir el poder polític i mostren un llistat d'objectius a aconseguir -com l'expropiació de la propietat rústica, els forts impostos progressius o bé l'abolició de l'herència-, per finalment fer que aquesta hegemonia política sigui innecessària dins unasocietat sense classes.

En el tercer capítol del Manifest, ens fan un esborrany de la literatura socialista i comunista que hi havia a l'època, dividida en tres tendències: socialisme reaccionari, el socialisme conservador/burgés i el socialisme i comunisme crític-utòpic.

Per últim, en el darrer capítol, Marx i Engels ens mostren l'actitud dels comunistes en front dels altres partits de l'oposició,però com bé comenta Engels en el prefaci de l'edició de 1890, aquest capítol s'hauria d'actualitzar, ja que alguns dels partits que esmenten ja havien desaparegut a aquell any.

Tornant al primer capítol del Manifest, en aquest es podem identificar tres causes de la caiguda del capitalisme descrites per Marx i Engels. En aquest capítol, com abans hem comentat, expliquen que a mesura ques'expandeix el capitalisme els antagonismes de classe es fan cada cop més gran. Aquesta expansió del capitalismes es produeix gràcies als avenços tecnològics, industrials i en els transports. Però, segons diuen els propis autors, les pròpies forces productives que la classe dominant posseeix es rebel·len cap al propi sistema de producció. És a dir, el propi sistema crea les crisis comercials o de sobreproducció. Aquestes crisis es podrien considerar com la primera causa de la caiguda del capitalisme dins del Manifest. Aquestes crisis suposen un perill cada vegada més gran per l'existència de la societat burgesa, ja que aniquilen part de la producció a més de part de les forces productives a causa de la superproducció que crea aquesta forta expansió. Aquestes poden acabar amb una caiguda de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Manifiesto Comunista
  • El Manifiesto Comunista
  • Manifiesto Comunista
  • Manifiesto Comunista
  • manifiesto comunista
  • Manifiesto Comunista
  • El Manifiesto Comunista
  • el manifiesto comunista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS