Censura

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 21 (5028 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 26 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Índex

1 Què es la censura?
- Qui la utilitza?
- Per què la utilitza?
- Com és la censura ?
2 Censura religiosa i política
2 La censura en espanya:

3 El cinema:

4 El cinema a l'època de Franco:
- Les 3 bes del cinema espanyol .
* Luis Garcia Berlanga.
* Luis buñuel .
* Juan Antonio Bardem.
5 Exemples de censura:
* Mogambo
* Doce del patíbulo
* Antes de larevolución
* Soldado azul
* La huída
* Desde la terraza
* Este perro mundo
* El verdugo
* Plácido
* Holocausto caníbal
* Senderos de gloria
6 Punts de vista
7 Conclusions

Què es la censura?


La censura és l'ús de poder, per part d'un Estat, organització o qualsevol tipus de grup influent, per a controlar la llibertat d'expressió.
També es pot considerar lacensura com un judici negatiu que es fa d'alguna cosa, es prohibeix per tal de que no es conegui.
La censura criminalitza determinades accions o la comunicació de les mateixes. En un sentit modern, la censura consisteix en qualsevol intent de prohibir la informació, els diferents punts de vista o formes d'expressió. La censura es du a terme amb la fi de mantenir l'ordre i controla eldesenvolupament d'una societat, o suprimint els problemes d'un poble sotmès. Es molt comú la censura a la religió. El govern també l' ha utilitzat en determinats moments històrics.
El 23 d'abril es va fer una llei a tota Espanya que prohibia la projecció cinematogràfica en qualsevol idioma que no fos l'espanyol. Per culpa d'aquesta llei, que suposava posar al mateix nivell el cinema estranger que elnacional, i l' indústria cinematogràfica espanyola va caure en una greu crisi. Ja que abans, la gent del país que no parlava altra llengua que no fos el castellà, que era la gran majoria de la població, preferien veure pel·lícules espanyoles que estrangeres perquè almenys les entenien. Però al posar en marxa la llei de passar totes les pel·lícules en castellà, molta gent va deixar d'anar a veurepel·lícules fetes originalment en espanyol, i veien més d'estrangeres que havien estat doblades al castellà i per això podien modificar al seu gust els guions.

La gent trobava que aquesta manera de veure les pel·lícules era més còmode i les distribuïdores i exhibidores notaven com els seus ingressos augmentaven considerablement, però tot i així, per no perdre del tot el cinema espanyol, era obligatorique hi hagués un dia d'exhibició de pel·lícules espanyoles per cada cinc d'estrangeres.

Qui la utilitza?
Es utilitzada pels estats autoritaris, com poden ser les dictadures del segle XX com les de Francisco Franco, Benito Mussolini o Adolf Hitler.
.

Per què?
Per controlar una situació en el seu propi benefici. És a dir, per limitar, controlar la llibertat d'expressió. Es voliasilenciar a les persones que anaven en contra de l' Estat o de la seva dictadura, per prevenir possibles conflictes d' agitació social.

Cóm es?
Habitualment es tractava d' una llei dictada pel propi govern. Tels guions eren revisats pels censors que acostumaven a ser eclesiàstics que miraven pel be d'estat i pel be de la religió catòlica. Aquesta censura talla i prohibeix totes les escenes o diàlegsque, segons la seva consideració, suposen una crítica a la moral eclesiàstica o a la mateixa dictadura. .

Censura religiosa i politica:
És evident que a mesura que han passat els anys, els temes tabú de la Censura han anat minvant. No sorprèn que la mentalitat d'un anglès dels anys '40 suposadament no pugui tolerar veure unions sexuals racials ni enfrontaments entre Capital i Treball (comhaurien pres METROPOLIS de Fritz Lang?). La Censura, per tant, és termòmetre de les intoleràncies i hipocresies de l'època en que li toca actuar. La Censura per motius religiosos, que ha estat més permissiva en els Estats Units (de fet Cecil B. De Mille va poder mostrar a Jesucrist en la seva KING OF KINGS de 1927), també ofereix un interessant exemple de sectors de l'Església amb prou feines han...
tracking img