Comentari De Text De La Constitucio De 1812

Páginas: 6 (1488 palabras) Publicado: 3 de enero de 2013
COMENTARI DE TEXT DE LA CONSTITUCIÓ -1812 “LA PEPA”


El document correspon a una font primària, donat que és un fragment de varis articles de la primera constitució de la història d’Espanya, pel que, és considerat un text de naturalesa jurídica en ser una llei suprema, llei de lleis, pel país encarregada d’establir les bases a aparti de les quals es desenvoluparà la legislació iorganització de l’estat espanyol; pel que és document de caràcter públic i oficial que va adreçat a tota la nació espanyola. Redactada, per l’assemblea Constituent sorgida de les Corts de Cadis de 1810-14, en conseqüència l’autor és col•lectiu i en la seva majoria ideològicament liberals, fet que queda reflectit en el contingut del text. S’emmarca en l’etapa de la C.Antic Regim 1788-1833, en plena guerradel Francès 1808-1813 sent promulgada el 19 de març de 1812 des de Cadis, únic territori lliure de l’ocupació francesa. La finalitat havia de ser posar fi a l’Antic Règim i fixar les bases per la instauració d’un estat liberal a Espanya.

Un cop iniciada la invasió francesa del territori espanyol, com a conseqüència de la signatura,el 1807, del tractat de Fontainebleau i després de la crisid’Estat que finalitza amb la coronació de Josep I, pel seu germà Napoleó I, com a rei d’Espanya i les Indies occidentals el 1808. La majoria del poble espanyol, exceptuant els afrancesats, no va considerar legítim el nou govern i amb la finalitat de cobrir el buit de poder es va organitzar la resistència, en absència del rei legítim Ferran VII, mitjançant la creació de les juntes locals,provincials que van permetre la creació de la Junta Central Suprema a partir de la qual es va constituir el CONSELL DE REGÈNCIA, presidit per Floridablanca(il•lustrat espanyol) i que comptava amb altres il•lustrats i liberals, aquest nou òrgan esdevingué el govern sobirà, en absència de Ferran VII (retingut a França desprès de la seva abdicació en favor de Napoleó I) pretenia coordina l’acciópolítica i militar de les juntes contra l’invasor francès. Fou per això que el Consell de Regència decidí convocar les Corts pel setembre de 1810 amb la intenció de redactar una constitució que suposes una alternativa a la carta atorgada o estatut de Baiona que Josep I va imposar a Espanya en iniciar el seu regant i que mai fou sotmesa a la voluntat del poble espanyol. Degut a la situació de guerra queviu el país, des de l’alçament popular de Madrid de 2 de maig del 1808, el sistema electoral per escollir als representants de la cambra de les corts fou peculiar; els diputats foren escollits entre els residents a Cadis, el que acabà suposant un avantatge pels liberals, doncs la població de Cadis estava formada majoritàriament per burgesos liberal, molts dels quals havien arribat allí fugint del’ocupació francesa. D’aquestes corts en va sortir l’Assemblea Constituent que inicià la tasca de redactar la constitució del 1812 “la pepa” a la qual pertany el document que ens disposem a comentar.


En el text es presenten alguns dels principals articles de la “Pepa” aprovada per les Corts de Cadis amb l’objectiu d’establir les bases del nou estat liberal que suposava la fi de l’Antic Règim aEspanya. Previ a l’articulat s’inclou un fragment del preàmbul que fa referència a l’autor del text “ les Corts generals i extraordinàries” que, com ja hem referit s’havien reunit a Cadis i, la fa pública “Ferran VII” tot i que a l’estar retingut a França, en el seu nom s’encarregarà de fer-ho la Regència del Regne.
La resta del text correspon a nou articles sent el primer el que especificaqui integra la Nació espanyola del que diu que són “tots els espanyols d’ambdós hemisferis” es refereix clarament a Espanya i Amèrica; tot i aquesta referència a Amèrica no es reconeixerà cap dret d’autonomia de cap tipus al territori esmentat el que acabarà sent la causa d’alçaments independentistes en els dominis espanyols a hispanoamericà.
Són d’especial rellevància, per fixar les bases...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto Constitución 1812
  • Comentario de texto. la constitución de 1812
  • Comentario de Texto de la constitucion de 1812
  • Comentario de texto de la Constitución de 1812
  • Comentario de texto constitucion de 1812
  • Comentario de texto de la constitucion de 1812
  • Comentario de texto constitución de cadiz 1812
  • Comentario de texto de la constitución de 1812(la pepa)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS