Comentari de text de plató

Páginas: 9 (2120 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2011
Activitat: Comentari de Text / Plató

“Llevat que els filòsofs regnin en els Estats, o els qui ara són anomenats reis i governants filosofin de manera genuïna i adequada, i que coincideixen en una mateixa persona el poder polític i la filosofia, i que es prohibeixi rigorosament que marxin separadament per cada un d’aquests camins les múltiples natures que actualment ho fan així, no hi haurà,estimat Glaucó, fi dels mals per als Estat ni tampoc, em sembla, en la raça dels homes; tampoc abans d’això no s’esdevindrà, en la mesura del possible, ni veurà la llum del sol, l’organització política que ara acabem de descriure. Això és el que des de fa una estona vacil·lo a dir, perquè veia que era una manera de parlar controvertida; i és difícil d’advertir que no hi ha cap més manera d’ésserfeliç, tant en la vida privada com en la pública.”

1. De què parla el text (tesi / tema general – concret), quines són les idees i com es relacionen entre si?
- epistemologia, ètica, política, antropologia, ontologia?
- Idea Principal? Idees secundàries? Esquema

La idea principal és política: ens parla de la figura de rei-filòsof, és a dir, creu que elsgovernants han de filosofar adequadament per dirigir l’Estat, que la política ha d’anar estretament lligada amb la filosofia, i que si no és així:
No hi haurà ni pau ni justícia, no s’acabaran els conflictes de l’Estat,—Política—

ni dels humans —referència a l’Antropologia—,

la societat no arribarà al màxim saber: el coneixement del bé (“ni veurà la llum del sol”) — ens parla del’epistemologia —,

i serà impossible la felicitat ni en la vida privada de cadascú —i aquí ens parla de l’ètica— ni en la pública, del conjunt.
d
Són les idees secundàries, les conseqüències de la idea principal.

2. Què significa, segons el text i en el context de l’autor, “no hi ha cap més manera d’ésser feliç tant en la vida privada com en la pública.”?
(aquí no sabia si havia d’escriuremés(2) o explicar-ho breument com amb lo de les paraules(1))

(1)- que el poder correspongui a qui li pertoca, als filòsofs, és l’única manera d’aconseguir una societat justa que porti a una felicitat tant individual com col·lectiva.

(2)- Plató era utopista, tenia ganes de canviar el món. Per Plató, la idea de felicitat està estretament lligada amb la utopia de l’estat perfecte, i d’aquestamanera defensa que no es pot separar el concepte de justícia del de felicitat, ni en la vida personal (a nivell individual, ètica) ni en l’Estat (a nivell social, política). Ja que l’un depèn de l’altre i viceversa.
Mitjançant un model, un estat utòpic, pretén modelar la societat real intentant assimilar-la al màxim a aquell model, per assolir la felicitat antropològica. Per tal de que això siguipossible, cada una de les parts d’aquesta societat ha de fer la seva tasca i l’ha de fer correctament (areté, mite dels metalls). Una d’aquestes parts, la racional –els governants– són els qui tenen la capacitat de pensar: saben què és el bé i per tant fan el bé (optimisme antropològic). Els savis són els que saben actuar en tot moment d’una manera justa tenint en compte el que més li convé a lasocietat. El que ens vol dir Plató és que només d’aquesta manera, en una comunitat completament justa on la política s’uneixi amb la filosofia, es pot assolir la felicitat. I que perquè una societat sigui justa, cadascú individualment ha de ser just amb si mateix.

3. A) Relaciona les idees del text amb les diferents facultats de l’ànima segons Plató.

Plató deia que l’ésser humà espodia dividir en cos i ànima (dualisme antropològic): el cos era sensible, i es trobava al món de les coses; i l’ànima era intel·ligible i es trobava al món de les idees.
Deia que l’ànima estava tripartida, ho explica mitjançant el mite del carro alat: un carro format per dos cavalls i una auriga, que volen pel món de les idees. El cavall negre (part concupiscible) representa els instints,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de Text
  • comentari de text política de plató
  • Comentari De Plató
  • Comentari Plató
  • Comentari plató
  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS