Comentari de text. l'elionor

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1492 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 30 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Localització.
Aquest poema el va realitzar Miquel Martí i Pol, i el va publicat al 1972 dins del recull de poemes, La Fàbrica, amb el qual s'inclou de ple en el corrent que s'ha anomenat del realisme històric, o social. En els seus poemes hi tradueix un món —el de la gent amb qui conviu— que coneix bé i des de dins i que descriu per mitjà de procediments tan realistes com l'inventari o lacrònica. Contrasta la descripció de la dura vida de l'obrer, i el tractament humà, d'una gran tendresa.
L’autor: Miquel Martí i Pol (Roda de ter, 1929-Vic, 2003). Es un poeta de la postguerra. És poeta més venut i popular dels anys setanta a ençà. Treballador en les oficines d’una fabrica, ca la Tecla Sala, del seu poble, des dels 14 anys i fins als 43, que l’esclerosi múltiple l’apartà de la feina.Amb paraules al vent(1954) obté el premi Ossa Menor. Durant la dictadura franquista va participar en moltes activitats culturals catalanistes. Fa traduccions i s’inicia a la vida pública: dirigeix cinefòrums, fa conferencies, posa música als seus poemes i en canta d’altres amb membres de la Nova Cançó. Participa en diverses revistes, com ara Oriflama i Inquietud. A finals des seixanta s¡inicia enactivitats polítiques en el Partit Socialista Unificat de Catalunya. En un primer període va escriure poesia social, amb llibres com La fàbrica(1972); però, ja que li diagnostiquen la seva malaltia, la seva obra aviat es decantà cap a un intimisme, primer angoixant, que fa que transcendeixi la realitat de l'àmbit de la malaltia, i basteix un món poètic original com a expressió de les sensacionsmés humanes: l'amor, el desig i la mort, que pot ser entès per tothom: Vint-i-set poemes en tres temps (1972), finalista del premi Carles Riba; La pell del violí (1974), Cinc esgrafiats a la mateixa paret (1975), Llibre dels sis sentits (1974), Quadern de vacances (1976). I més tard el poeta aposta clarament pel futur, amb optimisme, amb unes enormes ganes de viure i amb una renovada fe en l'home,amb una postura clarament vitalista, com ara en Estimada Marta(1978) i L'àmbit de tots els àmbits (1981).
També cal destacar Llibre d’absències(1985) marcat per la mort de la seva primera dona, Dolors Feixas, o els reculls escrits ja als anys noranta, com Un hivern plàcid, del 1994, que inclou també reflexions sobre temes politics i socials.
Tot i que la seva gran producció es poètica, caldestacar que també va editar un volum de prosa, Contes de la Vila de R. I d’altres, com “memòries novel•lades” i un de correspondència amb el poeta Joan Vinyoli.
S’han musicat molts dels seus poemes.
Ha estat traductor d'obres de Saint-Exupéry, Simone de Beauvoir, Apollinaire, Flaubert, Zola, Racine, Huysmans, i Gianni Rodari, entre altres autors. D'altra banda, la seva poesia, ja sigui envolums personals o en antologies, ha estat traduïda a l'espanyol, el portuguès, l'alemany, l'anglès, l'italià, el flamenc, l'eslovè, el búlgar, el rus o el japonès, entre d'altres.
Tema central.
El tema central d’aquest poema es narrar l’historia de la vida de Elionor.
Resum del contingut.
Miquel Martí i Pol amb aquest poema ens explica la història de l’Elionor, una noia que amb 14 anyscomença a treballar a una fàbrica. Ens explica que al principi era una noia educada, tendra, alegre i que la gen s’estimava. Ens va descrivint la seva evolució al llarg dels anys, i ens diu que la alegria que l’Elionor desprenia ja no la tenia, ja que el treballar a la fàbrica la dilueix, i la canvia per ganes de plorar i solitud. Aquí apareixen les dones de la fàbrica li aconsellen que aquest mals escuraven casant-se i tenint fills, i ella ho fa, considerant el consell com una sàvia predicció. Ara ens comensa a explicar l’historia de la filla gran de l’Elionor, qui també comensa a treballar a la fàbrica amb 14 anys, i es educada com la seva mare.Estructura externa.

L'ELIONOR
L'Elionor tenia 6
catorze anys i tres hores 6
quan va posar-se a treballar. 8
Aquestes coses...
tracking img