Comentari Triunfo Electoral

Páginas: 3 (568 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
ANÀLISSI D’UNA CARICATURA

1. Fixa’t en la imatge:

a) Descriu l’escena de la caricatura i identica’n els elements satírics que
fan referència als vicis electorals de l’època.

Aquestacaricatura va ser publicada durant el regnat d’Amadeu I en la revista “La Carcajada” en el 1872, una revista d'una tendència política republicana i federal. Aquesta il·lustració ens permet analitzar laperversió del sistema electoral durant la Restauració, l’únic mode d’imposar l’alternància política. En general, en el dibuix podem observar una comitiva formada per numerosos personatges (sicarisamb bastons, cacics, pagesos, taüts que van a votar...) que representen de forma satírica els vicis del sistema electoral vigent, és a dir, en la imatge hi ha representada la pràctica de la manipulacióelectoral.

Els elements satírics representats en la caricatura que fan referència als vicis electorals són: la compra de vots, en la qual cosa es pot apreciar en el carretó on hi ha escrit “votosal por mayor”, també hi podem distingir el “pucherazo” representat en la urna plena de vots, abans que s’iniciès la votació.
Un dels altres elements és el control dels alcaldes sobre els electors, ino dubtaven a fer servir la força (Guàrdia Civil) si fós necessari.
Seguidament observem els partidaris de l’oposició, lligats de mans i detinguts, i també podem ser conscient que el dibuix ensmostra la coacció i la violència que es vivia aleshores. I per últim l’exèrcit, al final del dibuix. I l’element primordial de la imatge és quan Sagasta es troba situat sobre d’un embut que representa elfiltre dels vots que eren manipulats, i disposa de dues figures que el protegeixen a ell mateix i el seu embut.


b) Comenta el significat de l’embut i identifica el personatge que hi estàenfilat. Qui són els qui el porten?

El significat de l’embut fa referència com he explicat abans a la representació del filtre de les votacions, que inclus haver-se concedit el sufragi universal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • U Triunfo Electoral
  • Triunfo A La Vida Comentario
  • Comentario de texto de "el triunfo del piadoso eneas"
  • Triunfemos
  • el triunfo
  • Triunfar
  • Triunfo
  • triunfo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS