Comentario De Texto, John Locke

Páginas: 5 (1208 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Comentari de text
El pare del liberalisme
Dos tractats sobre el govern civil, John Locke

1. Presentació
Aquest text en qüestió és un text de tema polític ja que es tracta de dos tractats escrits per un filòsof anglès l'any 1690, John Locke.
El tema d'aquests tractats és la proposta que fa John Locke sobre la importància de crear una societat civil, renunciant a la llei natural, amb lafinalitat d'otorgar a la societat el poder legislatiu perquè facin les lleis en nom seu segons convingui al bé de la gent . la idea principal és la necessitat de que, tant el poder legislatiu com l'executiu, no és una forma de poder polític. El poder legislatiu no pot ser absolut ni arbitrari i ha de governar segons les lleis establertes del poble.
L'autor del tema del que tractem va ser John Locke,nascut a Wrigton, un petit poble d'Anglaterra l'any 1632. John Locke és considerat el pare del liberalisme perquè va ser un dels primers il·lustrats que va criticar obertament el poder absolut i va plantejar, per primera vegada, la divisió de poders. La seva obra "Assaig sobre el govern civil" publicada a l'any 1690 va destacar que els éssers humans posseeixen drets, com el dret a al vida, a lallibertat i a la propietat. A més, va influir de manera determinant en les idees de la Revolució Gloriosa i la Declaració de Drets Britànics de 1689. Tot i haver estudiat pedagogia, la seva fama era major com filòsof que com a pedagog.
John Locke va morir el 28 d'octubre de 1704 a Oates.
La seva obra "Dos tractats sobre el govern civil" va ser escrita l'any 1690 a Anglaterra quan va tenir lloc lail·lustració, un moviment de caràcter intel·lectual que es va desenvolupar a l'Europa del segle XVIII amb unes idees claus. Aquestes idees van ajudar a debilitar els fonaments ideològics de l'Antic Règim, que va entrar en crisis, i a crear una consciència revolucionària de la burgesia a més a més de marcar el camí de les revolucions liberals. Amb una forta crítica a l'Antic Règim, els il·lustratsvan proposar un nou model d'organització política i social i van crear nous conceptes com ara el Despotisme Il·lustrat. També van inspirar la independència dels EUA i la Revolució Francesa.

2. Anàlisi
2.1. Conceptes fonamentals
Llei natural: Al principi del text dels dos tractats de John Locke es parla de la llei natural. És a dir, d'aquella teoria ètica amb enfocament filosòfic que explicaque l'existència del dret de l'home està basada en la pròpia naturalesa humana i que és formada per uns principis basats en les característiques permanents de la seva naturalesa, es considera invariable i aplicable en un sentit universal. Aquesta llei governa l'estat de la naturalesa i ensenya que ningú ha de fer mal a un altre en la seva vida, salut i llibertat. Així doncs, tots els homes estandotats de la raó i la llibertat suficients per conèixer un ordre del món que els porta a cooperar amb la preservació dels seus drets.
Societat civil: És la necessitat de l'home d'establir-se en una societat. Tot i que l'home té una condició natural, aquesta està plena de sobresalts i de continus perills. Els homes tenen raons suficients per procurar sortir i entrar voluntàriament en una societatamb altres homes que es troben ja units, o que tenen el propòsit d'unir-se per la mútua salvaguarda de les seves vides, llibertats i terres. Locke destaca que la finalitat de la societat civil és evitar i remeiar els inconvenients de l'estat de naturalesa que es produeixen forçosament quan cada persona és jutge del seu propi cas. Aquest grup d'homes han d'associar-se per formar un poble, un cospolític sotmès a un govern.
Poder executiu i legislatiu: Sota la doctrina de la separació de poders, el poder executiu s'encarrega d'implementar o executar la llei i el poder legislatiu consisteix en l'aprovació de normes relacionades amb la llei.
Monarquia absoluta: Va ser per algunes persones considerada com l'únic poder possible. John Locke, en canvi, deia que era incompatible amb la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de texto sobre John Locke
  • Comentario De Texto De John Locke
  • john locke, comentario de texto
  • Comentario De Texto De Locke: Ensayo Sobre El Entendimiento Humano
  • Comentari de John Locke
  • Texto John Locke
  • John locke
  • John locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS