Comentario

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 10 (2359 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Identificació

Teodosio II, fill d'Arcadio i nét de Teodosio I el Gran, qui fos l'últim
Emperador que governés sobre l'Imperi unificat, va ser Emperador d'Orient
entre els anys 401 i 450.
Teodosio es va interessar poc pel govern però es va envoltar d'homes plens de talents i energia que van contribuir molt al nom del seu regnat, el qual es va distingir per importants esdeveniments en lavida interior de l'Imperi
Sota Teodosio, la part Oriental de l'Imperi no va haver de sostenir xocs tan terriblescom la part Occidental, que travessava en aquells dies una crisi aguda deguda a les invasions germanes.
Però tal vegada, l'episodi més important en la vida d'aquest Emperador, almenas per als estudiosos del dret, sigui la publicació del més antic compendio de constitucions imperials queha arribat fins a nosaltres.
Feia molt temps quese sentia la necessitat d'efectuar tal compilació
Nombroses constitucions no compilades s'havien perdut o caigut en oblit, causant un gran desordre en els assumptes públics i moltes molèsties pels jurisconsults.
Coneixem dues compilacions d'època anterior a la de Teodosio: El Codi
Gregorià i el Codi Hermogeniano.
El Codi de Teodosiano, portael nom de l'Emperador Teodosio II, ja que la seva obra legislativa s'encamino al que després faria Justiniano. Va ser emperador d'Orient, va accedir al poder als 8 anys. L'any 438 comandament fer una compilació que entro en vigència amb valor vinculant a Orient. Valentiniano III va posar en vigència el Codi Teodosiano a Occident i aquí va ser on va tenir la seva major vigència, ja que en l'Orientva ser reemplaçat pel Codi de Justiniano.
Aquest Codi, així com les compilacions precedents, van servir de base a la legislació justinianea.
El Codi Teodosiano, introduït a Occident en l'època de les invasions
germàniques, va exercir, amb els dos codis anteriors, la Novel·les posteriors i alguns altres monuments jurídics de la Roma Imperial
(les Institutas de Gayo, per exemple o lesSentències de Paulo, també)
una gran influència, directa i indirecta alhora,sobre la legislació bàrbara.
A la mort de Honorio en el 423 d. de C., Teodosio II, fill d'Arcadio, va estar momentàniament com a emperador d'ambdues part de l'Imperi, però al poc és proclamat emperador Valentiniano III, fill de Gala Placidia i del seu segon marit, Constancio, general que havia estat proclamat august per Honorioal començament del 421 d. de C. i que havia mort aquest mateix any.
Durant la regència de Gala Placidia, el general Aecio va ser l'home fort d'Occident. Va aconseguir mantenir la pau per algun temps, a causa de la seva amistat amb el rei dels hunos. Les seves excel·lents relacions amb el Senat de Roma es constantan en la sessió senatorial en la qual es va aprovar per a Occident el CodiTeodosiano, recopilació jurídica duta a terme a Orient per iniciativa de Teodosio II.
Però Valentiniano III, a la mort de la seva mare en el 450 d. de C., adopta una actitud hostil cap al Senat, ja que aquests seguien posseint enormes dominis en un imperi assolat i devastat per invasions.
El patronat s'havia estès i desenvolupat en tots aquests grans dominis i la seva tendència a l'autarquia i a laindependència del poder central suposava un element no només de debilitat de les arques estatals, sinó d'anarquia i inestabilitat social per a l'Imperi. La seva política activa contra aquests domini gairebé feudals va ser la causa de la mort de Valentiniano III en el Camp de Mart, víctima d'una conjura en el 455 d. de C., desapareixent la dinastia teodosiana.

2. Context Històric.

Podem DIR queHackett fragment fou redactat durant l’etapa teodosiana del 430 al 527 d. de C. ( Dret Postclàssic)
L'any 426, durant el regnat de Teodosio II i de Valentiniano III, es va promulgar la Llei de Cites, que si bé va emanar del primer, va ser publicada a Occident en nom del segon, i que va ser criticada doncs es va dir que va instaurar “un tribunal de morts” ja que els juristes als quals els...
tracking img