Comparació Entre Hume I Aristòtil

Páginas: 4 (943 palabras) Publicado: 16 de enero de 2013
Comparació entre l’emotivisme moral (l’ètica de Hume) amb l’eudemonisme Aristotèlic.
Tant Hume amb l’emotivisme moral com Aristòtil amb l’eudemonisme, es plantegen una sèrie de temes bàsics per lacomprensió de l’ésser humà, la seva naturalesa i les seves finalitats, tan a nivell individual com col·lectiu. Per portar a terme aquesta tasca es plantegen diferents conceptes i temàtiques com ara lafelicitat, la virtut, la raó, les emocions i sentiments, la moral i l’ètica. Aquests conceptes estan relacionats els uns amb els altres, és a dir, per parlar d’un, sovint serà necessari recórrer alsaltres.

La felicitat
És un concepte fonamental en tota la història de la filosofia. Per Aristòtil la felicitat de l’ésser humà és un fi en si mateix, per això es diu que té una concepcióteleològica, l’ésser humà busca aconseguir la felicitat. Per fer-ho buscarà portar a terme accions que siguin correctes, aquestes conduiran a aconseguir la felicitat. Per fer-ho es servirà de la raó. Consideraque el desig de saber és una necessitat vital, per tant la col·locarà per davant de totes les altres. Veiem que prioritza el pensament i l’enteniment per sobre de tot, molt diferent a com ho faràHume. Per Aristòtil la felicitat és allò que es fa, no el que es té.
Per Hume l’individu també busca la felicitat, per això necessita distingir entre allò que produeix felicitat i el que produeixinfelicitat. La manera de saber-ho és deixar-se guiar pels sentiments i les emocions, no per la raó . Hume descarta la raó com allò que produirà felicitat perquè creu que el pensament i l’enteniment podenser enganyosos, mentre que els sentiments són vertaders, es produeixen de manera directe, espontània.
La virtut
La virtut conduirà a la felicitat segons Aristòtil, dependrà de la capacitat derealitzar accions correctes, que sabrem que ho són per la raó, que comporta el pensament i la reflexió. La vida contemplativa, que és essencial per naturalesa, és la base de la raó, la que ens portarà al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comparació de la política entre aristotil i plato
  • COmparació entre Aristòtil i Plató
  • Comparació de la teoria política de Plató i Aristòtil
  • Aristòtil i la filosofia crítica
  • Heraclit i Parmenides: comparacio
  • Comparació pestalozzi i fröbel
  • Comparació romanic i gótic
  • Hume I L'Empirisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS