Coperninco

Páginas: 7 (1557 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
COPÈRNIC
Pau Botella López
Ciències del Món Contemporani
1r BAT B
2012

JUSTIFICACIÓ

Bo, primer de tot presentar-me, soc Pau Botella i en aquest treball us vaig a parlar sobre el famós astrònom polonès: Nicolau Copèrnic. I us preguntareu: per què? doncs per el següent. Aquest científic, des del meu punt de vista, va resultar un dels més importants alhora de comprendre allò que ensenvolta, en aquest cas el sistema solar. El seus estudis van aconseguir que avui en dia sapiguem que som nosaltres, junts a altres planetes, els qui donem voltes al Sol, y no a l’inrevés. La “revolució copernicana” va resultar un gran pas per la societat i la ciència, aquest mestre ens va il·luminar el camí cap a la veritat, amb la seua teoria, i com no, va passar a la historia, per això mateix, avuianem a aprofundir en sa vida i obra.

A part d’açò, sempre he tingut intriga en estudiar-lo una mica més a fons, tant com a científic que com a persona. Tal vegada perquè segué un dels primers científics que vaig saber d’ell, o perquè sempre l’havia tingut en el cap però mai m’havia parat a estudiar-lo. Per açò mateix, he decidit que el meu projecte va a girar al voltant d’ell, com ho fa elplaneta Terra al voltant del Sol. Espere poder dir que el conec a fons després de fer aquest treball, desitgeu-me sort.

Pau B.

VIDA

Va néixer el 19 de febrer de 1473 al carrer de Santa Anna (actual carrer de Copèrnic) a la ciutat Toruń, Prússia Reial, una regió del Regne de Polònia. Li posaren Nicolau, el mateix nom de son pare, qui cap el 1458 s'havia traslladat a Toruń des de Cracòvia,llavors la capital de Polònia, a la Petita Polònia. El pare era un ric comerciant de coure que es convertiria en un respectat ciutadà de Toruń. La mare de Nicolau, Barbara Watzenrode, havia nascut en una família de comerciants rics, que va ser part de la classe patrícia de la ciutat. El pare de Nicolau va morir entre 1483 i 1485. Posteriorment, son oncle matern, Lluc Watzenrode (1447-1512), un canongeque més tard es convertiria en príncep-bisbe de Warmia, va prendre al jove Nicolau sota la seva protecció i s'encarregà de la seva educació i del seu futur professional. Nicolau era el més petit de quatre germans. Son germà Andreu arribà a ser canonge agustí a Frombork (aleshores anomenada Frauenburg). Sa germana Bàrbara (que duia el mateix nom que sa mare) es va fer monja benedictina. I sagermana Katharina es va casar amb Barthel Gertner, un empresari i regidor de la ciutat. Copèrnic mai no es va casar ni va tenir fills.

Entre 1491 i 1494, Copèrnic va ingressar a l'Acadèmia de Cracòvia. En aquesta època, Polònia travessava una veritable edat d'or cultural i la Universitat de Cracòvia gaudia d'un gran prestigi en matemàtiques i en astronomia. A través del professor Albert Brudzewski,probablement fou aquí on va entrar en contacte per primera vegada amb l'astronomia, que aviat el va fascinar. Va començar a reunir una gran biblioteca sobre el tema, que més endavant seria espoliada com a botí de guerra pels suecs durant el Deluge i, per això, ara es troba a Uppsala, a la biblioteca de la Universitat. Després de quatre anys a Cracòvia, seguit d'una breu estada a casa, a Toruń,Copèrnic va anar a estudiar dret, medicina, grec i filosofia a la Universitat de Bolonya (1496-1499) i a la de Pàdua. Copèrnic, però, mentre estudiava dret canònic i dret civil a Bolonya, es va reunir amb el famós astrònom, Domenico Maria Novara de Ferrara. Novara és un dels primers científics que posa en qüestió el sistema geocèntric de Claudi Ptolomeu. L'interès de Copèrnic per la geografia il'astronomia fou estimulat pel seu professor.

El 1497 Copèrnic va ser nomenat canonge de la catedral de Frauenburg (avui Frombork). El 1501 tornà a la seva pàtria i prengué possessió d'una canongia de la catedral de Frauenburg, gràcies a l'ajut de son oncle Lucas Watzelrode. Malgrat aquest càrrec i les seues múltiples obligacions administratives, que anaven des de la reforma de la moneda fins a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS