Cosmovicions Cientifiques

Páginas: 15 (3726 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
Cosmovicions cientifíques

1. Les cosmovicions:

Quin es l'origen de l'univers?, i la seva finalitat? Quin lloc hi ocupa la Terra?

L'esser humà s'ha plantejat aquestes qüestions i d'altres de semblants des dels temps preterits, i així ho reflecteixen les explicacions mítiques presents a totes les cultures. Mitjançant aquestes narracions, l' esser humà va voler fer intel•ligible el moninhòspit i desconegut on vivia. En aquestes explicacions també hi havia, implícitament o de manera explicita, una visió sobre l'origen de tot allò que existia, quins eren els components de l'univers i com interactuaven amb la divinitat per tal de generar tots els fenòmens coneguts.

Totes aquestes explicacions conformaven allò que anomenem les cosmovisions

Que es una cosmovisió?L'expressio cosmovisió deriva del terme grec cosmos, que significa 'ordre, bellesa i harmonia'. L'ordre i la bellesa d'un univers en el qual cada cosa ocupa un lloc determinat, i tots els elements estan coordinats i organitzats de manera que constitueixen una unitat, que s'oposa al caos, al desordre, a allo que es informe...

Cosmovisió fa referencia a una visió o representació quees te de l' univers. (religioses, poètiques, filosòfiques i científiques)

En definitiva, en un sentit ampli, considerarem que tota interpretació de la realitat que constitueix una forma coherent i sistemàtica de veure el món i de comprendre'l és una cosmovisió

Cosmovisió científiques

-Intervenen les teories de les següents disciplines científiques: Astronomia, cosmologia i física.Ens centrarem en tres grans cosmovisions:

Les cosmovisions antigues: inclouen totes les explicacions de la realitat que van sorgir a Grècia durant el segle VI a. C. amb els primers pensadors naturalistes, els filòsofs de Milet.

La cosmovisió moderna: és la imatge del món que es va formar durant la Revolució Científica, en els segles XVI i XVII, amb el treball de científics com araGalileu o Isaac Newton.

La cosmovisió actual: constitueix la visió del món acceptada avui dia per la comunitat científica i que ha sorgit a partir de dues branques noves de la física: la teoria de la relativitat i la mecànica quàntica

2. Les cosmovisions antigues

Si una nit clara observem atentament les estrelles durant un temps llarg, apreciarem
que totes es mouen a l' unison alvoltant d'un sol eix, com si formessin part d'una
estructura comuna que les obligues a fer voltes completes diariament. Si ens
deixessim guiar pels sentits, pensariem (com els grecs) que no es la Terra, sino
que l'esfera celeste es mou al nostre voltant. I com que totes les estrelles es
mouen a la vegada, tambe suposariem que son punts brillants en una cupula ferma.

Aquesta regularitatcontrasta amb la diversitat i la variabilitat que hi ha a la Terra. l
això va fer que els primers filòsofs pensessin que la Terra i el cel eren mons
diferents, tot i que s'haguessin d'integrar en una explicacio global de l' estructura de
l'univers.

La terra

La manera d'explicar la forma del nostre planeta i trobar una justificació racional a la seva diversitat fou la preocupació delsprimers filòsofs.

Els principis de la realitat. Els antics estaven convençuts que la diversitat de substancies amagava una explicació ben senzilla: totes procedien de la transformació d'un o de diversos elements, que es podien considerar com els principis de la realitat.

Es poden resumir en aquestes dues:

El principi bàsic o elemental (arkhé): A Milet coincidien que lessubstàncies derivaven d`un principi únic i natural que anomenaven arkhé. (Monisme).

Els quatre elements: Els quatre elements (Pluralistes).

La forma de la Terra. La informació que reben els sentits va fer creure als primers filòsofs que la Terra era plana i que estava envoltada per l'oceà. Però no van trigar gaire a crear comunitats i escoles, com ara la pitagòrica, que en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bases científiques de la publicitat subliminar
  • Dones científiques
  • Metodologies científiques en la psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS