Costes

Páginas: 7 (1719 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2012
i)Costos fixos i costos variables
Els costos fixos són aquells que romanen constants durant un període de temps determinat, sense importar el volum de producció. Són els derivats de la necessitat de comptar edificis, instal·lacions, permisos d’apertura, etc. Corresponen a factors que no es consumeixen, és a dir, que no desapareixen, perquè s’utilitzen al llarg d’un temps, per tant, són constantsal tems i això fa que a vegades es denominin costos constants: aquella part de l’import de la maquinaria que es considera que l’empresa suporta cada any. Aquests costos tenen una certa validesa en el temps. La gràfica que representa als costos fixos és aquesta:
Costos
Unitats produïdes
Costos fixos

Els costos variables són aquells que es modifiquen d'acord amb el volum de producció, és adir, si no hi ha producció no hi ha costos variables i si es produeixen moltes unitats el cost variable és alt. La gràfica que representa als costos variables és aquesta:
Unitats produïdes
Cost variable
Costos

També existeixen els costos semivariables i els costos semifixos.
Els costos semifixos serveixen per augmentar la producció en una unitat adicional, i que a mès s’utilitzen nousmétodes fixos en les següents unitats, i els costos semivariables fan el mateix que els semifixos però amb la petita diferència que aquests són fixes en el primer interval però que desprès passen a ser variables.

ii)Costos unitaris (mitjans i marginals)

Quan una empresa ha de decidir quant vol produir s’ha de preguntar com varien els costos quan altera el nivell de producció. Per obtenir lainformació hauria de calcular dos tipus de costos:

Cost  marginal (CMa) és l’augment que experimenta el cost total quan es produeix una unitat més. CMa = Δ costos totals / Δ Q produïda. El CMa augmenta quan s’incrementa la quantitat produïda. Per exemple, si en una empresa de gelats l’empresari en produeix una petita quantitat, té pocs treballadors i no utilitza tota la maquinària disponible.L’empresari pot decidir augmentar la producció contractant més treballadors. Això suposaria un cost marginal petit, ja que utilitzarà els recursos disponibles. En canvi, si l’empresari està utilitzant molts treballadors i produint una gran quantitat, i decideix augmentar el número de treballadors, és possible que aquestos hagin d’esperar per poder utilitzar les màquines. Per tant, el CMa d’un gelatmés, és elevat.

Cost total mig (CTMe o CMi): són els costos per cada unitat produïda. La corba de cost total mig té forma d’U ja que és la suma del cost fix mig i el cost variable mig. El cost fix sempre disminueix quan augmenta la producció perquè el cost  fix es reparteix entre un número major d’unitats. El cost variable normalment augmenta quan s’incrementa la producció. Es pot calcular:
1.CTMe= Costos totals / Q produïda
2. CTMe= CFixMe + CVariableMe.

El fons de la forma d’U correspon a l’escala eficient. Aquesta és el nivell de producció que fa que la corba de cost marginal talli la corba de cost total mig en el punt mínim de la corba de Cost total mig. És la quantitat que minimitza el CTMe.
- Sempre que el CMa <CTMe; el CTMe és decreixent.
- Sempre que el CMa>CTMe; elCTMe és creixent.

iii)Els costos a curt i a llarg termini

- Costos a curt termini: aquells costos que no superen un exercici econòmic, és a dir, un any.
- Costos a llarg termini: aquells costos que superen un exercici econòmic. A llarg termini no existeixen factors fixos, per tant l’empresa pot variar quantitats utilitzades de tots els factors com a resposta a un canvi en la producció.La diferencia fonamental entre els costos a curt termini i els costos llarg termini es la següent:  

A curt termini existeixen costos fixos:
Són els costos en que incorre l’empresa amb independència del  seu nivell d’activitat, costos que s’originen fins i tot encara que l’empresa estigués parada (amortització de les maquines, els costos financers, lloguers etc.) Són costos que l’empresa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Costos
  • Costes
  • Costos
  • Costos
  • Costos
  • Costos
  • Los costos
  • Costo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS