Crónique d'un rei

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1474 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
FITXA DE LECTURA I OPINIÓ PERSONAL
1. Dades del llibre (títol, autor, il•lustrador, editorial, col•lecció, lloc i anys de
publicació).
Títol: Cròniques d’un rei.
Autor: Víctor Labrado.
Il•lustrador: Francesc Santana.
Editorial: Bromera.
Col•lecció: El micalet galàctic.
Lloc i anys de publicació: Alzira(1ª edició: maig, 2008/2ª edició: octubre, 2008).

2. Explica breument (cinc líniesmàxim) l’argument del text.

Aquest llibre conté des del naixement de Jaume I, fins que conquesta València i s’assenta i mor a aquesta terra. També parla de les diferents etapes de la vida de Jaume I i de tot el que va fer abans i durant el seu regnat.

3. Trobes que Cròniques d’un rei és un llibre diferent d’altres que has llegit anteriorment? Raona per què.

Per a mi aquest llibre ésdiferent a tots els altres llibres que havia llegit abans, perque els llibres que solc llegir normalment no tracten de temes de aquest tipus. Aquest és un llibre diferent perque a diferència de molts altres llibres, te exposa la vida de un personatge històric que va tindre molta importància per a la nostra ciutat.

4. Selecciona els tres moments de la vida de Jaume I que més t’han impressionat.

-Em va impressionar molt quan uns barons envejosos, parents de el seu pare, van intentar matar-lo tirant-li una gran pedra des de la terrassa mentre dormia, però un miracle ho va impedir i únicament va eixir malbaratat de aquella situació el bressol, que va quedar partit en dues meitats.

- També em va impressionar molt quan el varen coronar a Saragossa i va rebre el regne de les mans del comtede Rosselló, que l’havia estat substituint durant la seua minoria.

- Una altra cosa que em va impressionar i a l’hora sorprendre de la vida d’aquest majestuós Jaume I, va ser quan els barons aprofitant-se de que el rei encara era menut, el van fer caure al parany, i el feren presoner.

5. Si hagueres de recomanar l’obra a un company o companya, què li diries?

Li diria que no es pense que ésun llibre com els altres, ple de personatges i elements fantàstics. Sinó un llibre que et conta la vida i els orígens del conquistador de la nostra terra. Li diria també, que és un llibre prou interessant, ja que la vida d’aquest personatge està plena d’actes i d’esglais que ningú s’els podria esperar.

ANÀLISI DE L’OBRA

1. La història s’estructura en dues parts. Com es titulen i de constacada una?

La historia es divideix en dues parts: El Príncep, i El Conquistador:

El Príncep: Consta de el naixement de Jaume I i de qui eren els seus pares, (“Pere” i Maria de Montpeller).
També conta que son pare el maten a una batalla i que sa mare també mor, i ell viu en el castell de Montsó un anys amb els monjos guerrers. Allí aprèn moltes coses i ho aprofita tot per a tindre autoritati ser un bon rei. Es coronat a Saragossa.

El conquistador: En aquesta part consta que el rei Jaume I no te gens fàcil la faena de ser rei, pues com encara és molt jove s’aprofiten d’ell. Però més tard acaba aprenguent a utilitzar el poder i a conduir-lo correctament, així doncs, conquista València i Mallorca.

2. El llibre comença i acaba amb dos capítols que estan Íntimament relacionats.a) De que tracten aquests capítols?
Aquests capítols conten que quan el rei Jaume I va conquistar València i se’n varen anar tots els moros, no quedaven dones, sols quedaven els seus guerrers. Aleshores va fer anar a valència set parelles (home/dona) per a que anaren a Lleida a cridar a set-centes xicones. Aquestes, tenien que anar a valència i emparellar-se amb els guerrers del rei i tindrefills, i així formar una població ben gran, que no ha parat de créixer fins ara.

b) Per que creus que ho fa així l’autor?
Pense que l’autor ho volgut fer-ho així per a aportar un toc literari o decoratiu a l’obra, per enriquir-la.

3. La narració Cròniques d’un rei està inspirada en el llibre dels fets de Jaume I, que es una de les quatre Grans Cròniques de la nostra literatura...
tracking img