Croniques

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (308 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1.2. Precedents de les Cròniques. La prosificació de les cançons de gesta
La historiografia catalana (durant el període anomenat de la Reconquesta) s’inicia en llatí a l’època romànica alscentres eclesiàstics. Es tracta de cronicons o breus notes analítiques, sobretot de la història del lloc eclesiàstic on són redactades. Com a exemple citem alguns cronicons amb valor històricperò no literari:
- Primer Chronicon Rivipullense (finals del s. X) del monestir de santa Maria de Ripoll, que pretén il·lustrar, en llatí, un calendari amb esdeveniments històrics. - Gestacomitum barcinonensium et regum aragoniae (finals del s. XIII), també de la mateix focus. Tracta els fets històrics referents a Catalunya des dels orígens fins l’any 1209. Fou considerada com elsegell oficial que garantia la bona procedència de les obres històriques que encapçalava. Hi ha dues versions conservades.
- Historia Gothica (s. XIII).
A banda del cronicons, podemconsiderar també com a precedents de les Cròniques, les traduccions del llatí d’obres històriques (s. XIII); però també les cançons de gesta perdudes, perquè van ser prosificades, i que donen unestil èpic i un alè heroic a les cròniques. Es creu que existí una poesia èpica catalana, perquè es coneixien les cançons de gesta franceses i provençals, i el gust per aquests temes es mantinguéfins el s. XIV, però que no ens han arribat perquè es divulgaven oralment pels “recontadors de noves” i els “narradors de gestes antigues”; en castellà, però, es conserva El cantar del MíoCid. La prosificació, ben estudiada a les literatures castellana i francesa, és un fenomen que consisteix en posar en prosa obres en vers, dissimulant les rimes i invertint l’ordre de lesparaules. Riquer ho demostra en les cròniques de Jaume I, Desclot i Muntaner, per l’abundància d’assonàncies, versos sencers i reconstrucció d’altres, i repetició de detalls de les cançons de gesta...
tracking img