Ctivitat funcional dels receptors musculars

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (380 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
3.3. ACTIVITAT FUNCIONAL DELS RECEPTORS MUSCULARS
Cal tenir en compte que els reflexes d’estirament i tendinós es donen alhora, així que cal estudiar la resposta de les aferències Ia i Ib de maneraconjunta.
Quan registrem l’activitat elèctrica de les fibres eferents del fus muscular i l’òrgan tendinós de Golgi, observem que:
- En situació de repòs només descarrega el fus muscular.
- En fronta l’estirament muscular, descarreguen tant el fus muscular com l’òrgan tendinós de Golgi.
- En front a la contracció muscular només descarrega l’òrgan tendinós.
Aquestes particularitats dedescàrrega de potencials d’acció dels receptors són degudes a la diferent disposició de les fibres: en paral·lel (fus muscular) o bé en sèrie (òrgan tendinós de Golgi).
En situació de repòs:
La longitud i latensió són, ambdues, igual a 0. Si no hi ha tensió, no hi ha senyalització per part de les fibres Ib. En canvi, les fibres Ia si que fan alguns PA donat que han d’informar de la longitud basal. Aixídoncs, les motoneurones s’exciten una mica per mantenir la contracció postural tònica.
En situació d’estirament passiu:
Com a conseqüència de l’estirament passiu augmenta la longitud del múscul i,poc després, també hi ha una resposta que augmenta la tensió.
Els receptors Ia són molt sensibles als canvis sobtats de longitud del múscul, així que, mentre aquest s’elonga, la freqüència de PA ésmolt elevada, i va disminuint dins
21
desaparèixer en el moment en que la longitud disminueix. Els PA reapareixen quan es recupera la longitud basal.
Els receptors Ib, en canvi, s’activen poc perestirament passiu. Així doncs, la resposta efectiva és la de la influència excitatòria. La motoneurona tindrà molts PEPs i pocs PIPs, per tant, hi haurà contracció reflexa per tornar a la longitudinicial.
En situació de contracció:
Quan el múscul es contrau la tensió augmenta i la longitud disminueix. Com a conseqüència, els òrgans tendinosos s’exciten i, per tant, les fibres Ib fan molts PA,...
tracking img