David hume

Páginas: 8 (1924 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2011
fDavid Hume i l’empirisme

Vida i Obra:
* Primera etapa: Infància i estudis: Neix a Edimburg (Escòcia) Orfe de pare, inicia estudis de Dret , que desprès canvià per dedicar-se a la Filosofia.
* Segona etapa :Viatges i primeres obres: A França reprèn els estudis de filosofia. A la Flèche escriu la seva primera obra Tractat de la naturalesa humana. Aquesta obra va tenir poc ressò amb laqual cosa Hume la divulgar amb una altre obra més curta l’Abstract. Aquesta obra va tenir un gran ressò despertant a filòsofs com KANT.
* Tercera etapa: càrrecs i temptatives per dedicar-se a la docència universitària: A Hume li rebutgen la càtedra d’Ètica de la universitat d’Edimburg. Més tard fa de secretari del marquès del Annandele, aquesta feina li permet viatjar per Europa i entrar encontacte amb els pensadors francesos.
* Quarta etapa: publicacions i estada a França: Concursa la càtedra de Lògica de la Universitat de Glasgow. I publica investigacions sobre els principis morals. Es nomenat bibliotecari de la facultat de dret d’Edimburg.
* Cinquena etapa: final de la seva vida: Arriba a Londres de Rousseau, però es trenca la relació. Viu a Edimburg fins la seva mort.
Elproblema del coneixement, l’origen de les idees:
* Hume considera que totes les ciències tenen una relació amb la naturalesa humana. Així la ciència de l’home és l’únic fonament de totes les altres ciències, i es per això que cal investigar l’enteniment humà per esbrinar els seus poders. Es tracta doncs de saber don be el coneixement, com està format i els seus límits. La primera operacióserà l’origen de les idees.

* Principi empirista:Encara que sembli que el nostre pensament és il·limitat i lliure , en realitat és limitat per uns marges molt extrets. Tots els continguts del nostre pensament deriven de la nostra PERCEPCIÓ. Hume ens presenta un subjecte que sent nomes que sent. En canvi Descartes ens presenta un esser que nomes pensa i creu que les percepcions i sensacionsl’enganyen. El pensament és lliure en contra del que diu Descartes que s’ha de seguir un Mètode. Segons Hume la ment no es una tabula rasa: que s’ha d’omplir amb els sentits, que son les finestres de la ment, si no obres els sentits no va el pensament ja què esta buit.
* Principi d’Immanència: La realitat és allò que es veu. A la ment no pot ser present res més que imatges i percepcions. Els sentitssón camins pels quals es transmeten aquestes imatges. Tot contingut de la nostra ment és una percepció i ni ha de dues classes: Impressions: són els continguts més vius, intensos, i immediats. n’hi ha de 4 classes: Sensacions, Passions, Emocions,Reflexions. Idees:son menys intenses i més dèbils que les impressions
Tant les impressions com les idees poden ser simple o compostes, tot i això ladiferència fonamental entre impressions i idees és només el grau.
* Principi de correspondència o còpia:(criteri de veritat): Totes les idees són còpies de les nostres impressions. És a dir és impossible pensar que qualsevol idea no ha sigut percebuda prèviament. Aquest principi representa la definitiva negació i rebuig de les idees innates dels racionalistes. Si una idea és dubtosa cal recórrera la seva impressió corresponent, la qual podrà convertir a la idea en clara precisa. És a dir que quan un terme filosòfic no té cap idea cal preguntar-se de quina impressió deriva ,si no trobem cap significat les arribem a la conclusió que no té significat és a dir que és falsa.
* Principi de negació de les idees generals(nominalisme):Les idees son paraules , les paraules son paraules darrerade les paraules no hi existeixen coses. No hi ha idees generals o abstractes, ja que totes les idees generals són en realitat idees particulars vinculades a un terme general. A la ment trobem impressions i idees, aquestes últimes son dèbils comparades amb les impressions. No hi ha idees abstractes , ni idees innates. Tots els continguts de la consciencià tenen una experiència sensible.
*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • David hume
  • David Hume
  • DAVID HUME
  • David Hume
  • David hume
  • david hume
  • David hume
  • David Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS