De zoon uit spanje

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1547 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 20 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Boekbeschrijving:

* Titel: De Zoon uit Spanje
* Auteur: Tessa de Loo
* Plaats van uitgave: Amsterdam
* Jaar van uitgave: 2004
* Uitgeverij: 1ste druk. De arbeiderspers
* Aantal bladzijden: 173

2. Inhoud:
Pa (Gerlof de Windt) is ziek met kanker. Zijn kinderen besloten voor zijn verjaardag een klein feestje te doen om misschien zijn laatste verjaardag te kunnen vieren. Allekinderen van Gerlof zijn er aanwezig, zelfs Bardo wordt uit Spanje uitgenodigd. Bardo was door pa het huis uitgezet toen hij 16 was, omdat hij een meisje zwanger heeft gemaakt. Die meisje is Floor die nu met Edwin (broer van Bardo) is getrouwd en hebben een dochter. Bardo’s kind was een dag na bevalling gestorven. Ze hebben Bardo voor 30 jaren niet gezien. Bij hun bijeenkomst wordt het vraag gesteldwie voor Pa zou verzorgen, niemand wou het doen, Bardo wel. Na de feest van Pa, vertrokken iedereen met uitzondering van Bardo en Floor, en gaan samen naar bed. Edwin rijdt terug naar Pa’s huis omdat hij Floor miste en betrapt hun samen in bed. Bardo vindt het geen grote zaak. De kinderen willen niet meer dat Bardo voor Pa zorgt. Bardo vertrek terug naar Spanje. Na 2 maanden zitten Floor en Steffiein een bus op weg naar Spanje. Floor schrijft naar Bardo: Ik volg de stem van mijn hart. Pa gaat enkele maanden na zijn verjaardag dood in het ziekenhuis.

3. Thema:
Thema: de Dood

Boodschap: De dood: Pa Gerlof is ernstig ziek en lijdt aan kanker. Er is geen oplossing voor zijn probleem, hij kan dood niet vermijden. Je moet jezelf j\klaar maken om te accepteren dat dood normaal is en datje het niet kan stoppen.

4. Verhaalmotieven:
Familie ruzie: Deze familie hebben veel problemen met elkaar, veel ruzie die in het verleden zijn ontstaan. Bardo en Floor (vrouw van Edwin) waren eerder toen Bardo 16 was, op elkaar verliefd. Floor was Edwin’s vriendin raakte zwanger van Bardo. Pa had hem uit het huis gezet. Daarna werdt Floor op Edwin verliefd. En zijn ze nu getrouwd. Bardo was 30jaren buiten afwezig. Voor Pa’s verjaardag waren ze allemaal weer samen maar ontstonden er veel conflicten. Floor en Bardo zijn met elkaar naar bed gegaan. Edwin haalt iedereen over het feit dat Bardo met verlaten en mag niet voor Pa verzorgen.

Jaloezie: Alle kinderen zijn jaloers op Bardo. Bardo had een verschillende manier van leven en denken. En dat dacht Pa ook. Hij dacht: Edwin heeftdollars in zijn ogen, Hilde praat met gekken en Frank maakt foto’s van naakt mensen. Maar Bardo, alhoewel hij geen erkende werk positie had, had hij een heel andere perspectief van leven en was hij een blij persoon. Maar de anderen waren niet blij. Bardo had zoveel leuke verhalen te vertellen. En Edwin was extra jaloers op hem door het feit dat Floor in het verleden op Bardo verliefd was.

Liefde:De liefde tussen Bardo en Floor die niet dood gaat na meer dan 30 jaren van afwezigheid. Na 2 maanden verlaat Floor Edwin en gaat samen met Steffie op weg naar Spanje om haar hart te volgen en Bardo te zoeken.

5. Titelverklaring:
De Titel is simpel te verklaren: De Zoon uit Spanje is Bardo. 30 jaren geleden was hij door Pa uit het huis gezet en pas nu zien ze allemaal elkaar weer. Bardoleeft in Spanje...de zoon uit Spanje.

6. Personages:
Hoofdpersonen: Gerlof de Windt en Bardo
Bijfiguren: Floor, Ida, Edwin, Frank, Hilde, Steffie

Gerlof de Windt:
Uiterlijk: Hij is in zijn 80 en is ziek met kanker.

Karakter: Round, je komt te weten over zijn gedachten en gevoelens: Hij voelt zich de laatste maanden verbitterd door het feit dat hij ernstig ziek is en weet dat hij doodgaat. Hj voelt alsof niemand hem begrijpten niemand praat met hem over de dood. Toen Bardo zich vrijwillig gaf om voor Pa te verzorgen voelde Pa zich eersts bang maar dan beter. Bardo was de enige die met hem over de dood sprak. Pa praat nog steeds met zijn overledene vrouw Ida, doet alsof zij nog aanwezig is, omdat hij voelt dat niemand anders hem kan begrijpen. Pa heeft een strenge karakter. 30...
tracking img