Descartes

Páginas: 3 (683 palabras) Publicado: 15 de julio de 2010
LA MORAL PROVISIONAL

Descartes respecta les lleis del seu país, les lleis religioses… és una persona modesta i no provocativa, no pretén canviar les coses, no té una filosofia moral o èticaexcessivament elaborada .

En el Discurs del Mètode ens mostra, unes normes morals o màximes que ens indiquen com ens hem de comportar en la societat, aquestes ens les han imposat mitjançant l’educació,les idees que ens han inculcat les tenim que ajustar.
En relació a la qüestió epistemològica, cal remarcar que Descartes va pensar que les regles del mètode havien d’aplicar-se també a l’ ètica,el comportament humà, a la moral.
Quan mor es deixà a mitges el tema de la moral, tenia coses escrites, però no aconseguí acabar-ho (MORAL DEFINITIVA), per això en queda la PROVISIONAL (estàpensada per a un temps).
Per a Descartes una concepció de la llibertat es la rectora en l’àmbit moral, es una idea innata i la més important de totes, perquè es el reflex de la submissió del cos al’anima de les passions irracionals i involuntàries a la voluntat del subjecte ( recordem que la voluntat es l’alta gran voluntat de la raó junt a l’enteniment)
La moral provisional de Descartesno aporta res nou al tractament de les qüestions morals de l’època. La seua moral està basada en idees socràtiques,estoiques, aristotèliques i en general, són moderades i conservadores.
El conjuntde màximes són
1ª MÀXIMA: en aquesta màxima Descartes expressa en claredat el convencionalisme i la moderació. Aboga per conductes allunyades dels excessos, i proposa actuar segons les normes delsmés sensats, als qui podem interpretar com als de millor juí. Descartes tracta de passar com un ciutadà model obeint les lleis, costums i religió del seu país, ser la persona més modera, fugir delsexcessos. Esta norma està inspirada en la teoria moral d’Aristòtil (TEORIA DEL JUSTO MEDIO).
No obstant això , deixa caure una idea un poc molesta per a la mentalitat de l’època: considera un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS